FERMIERII gălățeni în fața a două mari provocări: SECETA și DĂUNĂTORII! - Revista Ferma
3 minute de citit

FERMIERII gălățeni în fața a două mari provocări: SECETA și DĂUNĂTORII!

Alexandru Marciuc Bratesleg Grup judetul Galati FERMIERII gălățeni în fața a două mari provocări: SECETA și DĂUNĂTORII!

În aceste zile, fermierii gălățeni au de înfruntat două mari probleme: seceta și dăunătorii.

„La noi e SECETĂ! IRIGĂM!”

„Irigăm de 2-3 săptămâni la capacitate maximă, mai ales culturile de păioase și de ceapă. Au venit căldurile de timpuriu, în luna aprilie am avut zile cu temperaturi de 30 de grade C, plantele s-au dezvoltat mai repede și reclamă consum de apă crescut.

De asemenea, în câmp avem de rezolvat problemele cu dăunătorii, la porumb și la floarea soarelui avem atac al viermilor sârmă (Agriotes spp.) și rățișoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis) în toate solele, îndeosebi pe cele în care nu ne-am fi așteptat, bunăoară, unde cultura premergătoare a fost ceapă și morcov”, explică Alexandru Marciuc, unul dintre cei mai experimentați specialiști ai societății Brateșleg Grup din Galați.

DĂUNĂTORII AU LUAT CÂMPURILE CU ASALT

Tânărul inginer agronom susține că a tratat sămânța cu Nuprid și odată cu semănatul a aplicat pe rândul de porumb insecticidul Force pentru controlul dăunătorilor de sol.

„La nevoie vom intra cu tratament în vegetație pe toată suprafața de floarea soarelui, deoarece atacul rățișoarei este puternic și plantele sunt mai sensibile decât porumbul.

În plus, mai avem atac de buha semănăturilor (Agrotis segetum, Scotia segetum), devenit unul dintre principalii dăunători, va trenui să pierdem câteva de mii de plante de porumb la hectar în unele sole. Cert este că trebuie să facem față unui an complicat, cu provocări, dar să sperăm să-l depășim așa cum trebuie!”, și-arată optimismul Alexandru Marciuc.

ÎNCĂ UN AN FĂRĂ RAPIȚĂ

Ferma din apropierea municipiului Galați cultivă în acest sezon 340 hectare cu porumb, 170 cu floarea soarelui și soia în două sole de peste 60 de hectare.

De asemenea, în toamnă au fost însămânțate cu cereale păioase 210 ha, din care 45 de orz.

Rapița a fost scosă din structură de 5-6 ani pentru că – susține Marciuc – „nu ajută la rotația culturilor de legume, lasă în sol putregaiuri și dăunători, fiind greu de tratat”.

În vegetație se află 30 ha ceapă de toamnă (gata de recoltare în prima parte a lunii iunie) și încă 30 ha semănate în primăvară.

PREGĂTIRI PENTRU ERBICIDAREA CULTURILOR

„Ne pregătim să erbicidăm culturile de prășitoare. Primul erbicid la porumb aplicat va fi Valentia, menit să controleze buruienile dicotile, urmat de Mustang, produs sistemic. Erbicidarea a doua o vom face cu Laudis, foliar pentru controlul buruienilor dicotile și monocotile anuale, începând din stadiul de 2 până în 8 frunze. L-am folosit cu bune rezultate, nu lasă remanență în sol, mai ales că semănăm legume și ne interesează să avem un sol curat”, explică inginerul Alexandru Marciuc.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →