Simon Idiță: „Tot timpul muncim. Noi, fermierii nu avem sărbători!” - Revista Ferma
2 minute de citit

Simon Idiță: „Tot timpul muncim. Noi, fermierii nu avem sărbători!”

Simion Idita legumicultor Simon Idiță: „Tot timpul muncim. Noi, fermierii nu avem sărbători!”

„Suntem dis-de-dimineață în solar să recoltăm tomatele! Toți suntem implicați, cu zilieri suntem 8 oameni la cules și vrem să adunăm peste o tonă de marfă proaspătă, frumoasă, sănătoasă și bună”, ne-a declarat Simon Idiță din Pleșoiu, zorit să asigure clienții pentru masa de Paști.

Acesta vinde de acasă, onorând comenzile venite de la: Tg. Mureș, Sibiu, Deva, Alba Iulia, la două prețuri: 13-14 lei kilogramul calitatea I și 10 lei cal. II.

„Suntem la limită, nu știm dacă ne scoatem cheltuielile, deoarece investiția medie pe kg era de 12-13 lei de când am semănat”, susține legumicultorul.

Acesta are 6.500 mp de solar, s-a înscris în programul Tomata și cultivă hibrizii Prekos și Parris, extratimpurii, cu fructe cărnoase și culoare intensă, apreciați pentru gustul dulceag și aroma sprecifică de roșie.

După sărbătorile pascale va pregăti un teren în câmp unde să planteze vinetele.

PREȚUL LA VARZĂ S-A PRĂBUȘIT!

„Anul legumicol este puțin diferit că au fost temperaturi ridicate și cum suntem noi cu centrale în solarii nu prea ne-a favorizat pentru că vremea i-a avantajat pe legumicultorii care nu au sisteme de încălzire și ne-au prins repede din urmă. De aceea este un surplus de marfă pe piață de roșii și varză”, a explicat cultivatorul din Pleșoiu.

Pe de altă parte, afirmă că „la 60-70 de bani/kg, varza are un preț foarte prost, cultivatorii din mai multe zone: Moțăței, Grădinari, Pleșoiu sunt în pagubă mare. Un kilogram de varză de solar să fie rentabil ar trebui să coste minim 2 lei”, a susținut Idiță.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →