Ing. Mircea Mondan: „Cu 6 VACI sunt mai RENTABIL decât atunci când CULTIVAM 100 ha de teren!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Ing. Mircea Mondan: „Cu 6 VACI sunt mai RENTABIL decât atunci când CULTIVAM 100 ha de teren!”

Mircea Mondan ferma vaci cu lapte Ing. Mircea Mondan: „Cu 6 VACI sunt mai RENTABIL decât atunci când CULTIVAM 100 ha de teren!”
Credit foto @iStock.com/Grigorenko, arhivă personală Mircea Mondan

Bănățeanul Mircea Mondan susține că a făcut o alegere bună atunci când a renunțat să mai lucreze terenul preluat în arendă.

„Am fost inspirat; asta e soluția. Am renunțat la partea de arendă și am doar pământul meu acuma, 20 de hectare!”, ne-a declarat fermierul care cultivase în total 120 de hectare.

„Cu 6 vaci facem cât nu făceam cu 100 ha!”

Potrivit calculelor sale, este mult mai eficient și mai lesnicios să producă lapte, să-l proceseze artizanal și să vândă de acasă produsele obținute.

Noi nu vindem lapte la procesatori, vindem brânzeturi la clienți direct la prețuri bune: 5 lei litrul de lapte, 40 de lei kilogramul de cașcaval. Cu 6 vaci facem cât nu făceam cu 100 de hectare de teren cultivat!”, a subliniat fermierul din județul Timiș.

Mircea Mondan are 7 vaci, vrea să vândă două animale, mulge alte două și trei sunt gestante. „Am văcuțe bune din rasa Holstein, zilnic am la muls 70 de litri de lapte. Vă dați seama, să punem 60 de litri ori 5 lei, ies 300 de lei pe zi; 300 ori 30 de zile fac 9.000 de lei pe lună. Păi eu nu făceam atâția bani din vânzarea de cereale niciodată!”, a suținut acesta.

Producătorul vinde și lapte, și brânzeturi de acasă. A încercat și prin magazine și nu a mers. „Am un portofoliu de clienți care se tot dezvoltă, ei compară cu ce se vinde în magazin și consideră că produsele noastre sunt mult mai bune, îndeosebi telemelele”, explică Mircea Mondan.

Afacerea e moartă în viitor!

Fermierul a rămas cu cerealele nevândute de aproape un an. „În mod normal eu la data asta terminam, cam jumătate consumam cu animalele și jumătate vindeam. A fost și o greșeală pentru că am ținut la preț. Cu doi ani în urmă, grâul era 1,80 lei kilogramul și se putea vinde cu 1,5 lei lejer toamna, acum prețul s-a dus în cap, e la 0,70-0,80/kg.

Mai mult ca sigur că o să vând luna viitoare la cât mi se oferă că nu o să am unde să depozitez recolta de anul ăsta”, a precizat timișeanul, un pic trist că „nu avem urmași ca să preia ferma; afacerea e moartă în viitor!”

Mircea Mondan: „Acuma supraviețuim, cu agricultura o lăsăm mai încet, adunăm banii și ne dezvoltăm în alte direcții, soția are un atelier de croitorie pe care-l finalizăm luna viitoare”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →