Pe 16 aprilie, IPSO Agricultură și Metzer România, producător specializat de sisteme de irigare prin picurare, au oficializat un parteneriat strategic, oferind astfel fermierilor unele dintre cele mai avansate și performante soluții din domeniu.
Începută încă din toamna anului trecut, colaborarea dintre divizia de irigații din cadrul IPSO Agricultură și compania israeliană Metzer, ce deține o unitate de producție de linii de picurare în România, se transformă într-un parteneriat strategic. Ce presupune acest lucru și care sunt avantajele de care vor beneficia fermierii?
Gamă completă de irigații pentru IPSO Agricultură
Înființată în urmă cu aproximativ 4 ani, divizia de irigații a IPSO Agricultură și-a propus să acopere toate nevoile pe care fermierii le-ar putea avea în ceea ce privește irigarea. Au construit un portofoliu solid de branduri pe segmentul irigării prin aspersie, iar acum își extind operațiunile și în domeniul irigațiilor prin picurare, având alături o companie cu peste 50 de ani experiență în sectorul micro-irigațiilor.
„Filosofia grupului Monnoyeur, cel din care noi facem parte, este de a deservii cât mai bine clienții și vedem an de an că seceta este una dintre marile probleme cu care fermierii români se confruntă. Din acest motiv am înființat IPSO Irigații și tot din acest motiv ne-am propus să oferim fermierilor o gamă completă de soluții, fie că vorbim de irigații prin aspersie sau irigații prin picurare. Lucrăm cu producători cu experiență, care știu ce înseamnă performanța în irigații, precum Bauer, Ferbo, Euromacchine, Corhize și ITC, iar azi ne completăm portofoliul cu ajutorul celor de la Metzer, un nume de referință în irigarea prin picurare.
De acum înainte acoperim toate nevoile privind irigarea din agricultură: atât pe cultură mare, cât și pe viticultură, pomicultură, legumicultură și alte culturi specifice. Ne pliem pe toate condițiile din teren și pe toate nevoile fermierilor”, a declarat directorul de dezvoltare al IPSO Agricultură, Frank Quertier, cu ocazia oficializării parteneriatului.
Irigații produse și dezvoltate în România
Trebuie spus că cei de la Metzer au intrat pe piața autohtonă în 2022, iar în februarie 2023 au inaugurat, în localitatea Dragomirești Vale (jud. Ilfov), o fabrică unde sunt produse atât benzi de picurare clasice, cât și sisteme de aducțiune și conectare flexibile de tip LayFlat (furtunuri mobile cu diametru larg, similare cu cele ale pompierilor).
„Pentru compania Metzer, România nu înseamnă doar o piață de desfacere, ci un centru de producție și dezvoltare al tehnologiilor. Ne dorim să oferim fermierilor soluții cât mai adaptate condițiilor din această regiune și de aceea pentru noi România reprezintă un hub tehnologic, aici producem și aici testăm în câmp fiecare soluție pe care o propunem. Vom veni și cu o serie de demonstrații și acolo în câmp se va vedea cel mai bine calitatea sistemelor pe care le producem, fiabilitatea lor și avantajele pe care le oferă fermierilor”, ne-a declarat în exclusivitatea Laurențiu Mușat, Sales Manager, Metzer România.
PRODUCȚIE ȘI TESTARE ÎN FABRICA METZER DIN ROMÂNIA
- Pentru a putea fi reciclate, atât liniile de picurare cât și picurătorile sunt realizate din același material (polietilenă), producția fiind integrată într-un sistem ecologic.
- Din fiecare rolă se ia câte o mostră pentru testarea diametrului de picurare, iar la fiecare a patra rolă se testează o parte din furtun, timp de o jumătate de oră, sub presiune. Deși vor opera la doar 1 bar, liniile de picurare se testează între 1,3 și 2 bari, pentru a se asigura rezistența în orice condiții.
- Durata de utilizare este de 1 an pentru liniile de picurare și de 6-7 ani pentru LayFlat-uri
- Producția zilnică de LayFlat (furtunuri tip pompier) a fabricii din Ilfov depășeste 2400 metri lineari, putând să deservească peste 100 de hectare
- Modelul cu cea mai mare cerere pe piață sunt liniile de picurare pentru porumb (diametru 22mm, grosime 8 mil, distanță între picurători 50 cm, capacitate 1 litru/oră per picurător) a căror lungime atinge 400 de metri și care au o uniformitate de 90%.
Soluții personalizate și automatizate
„Deținem în permanență, în fabrica noastră din vecinătatea Bucureștiului, un stoc de linii de picurare ce acoperă cu ușurință câteva mii de hectare, astfel încât să putem răspunde cu promptitudine necesităților fermierilor. În plus, atunci când avem cerințe specifice putem să producem soluții de irigat personalizate, adaptate special la nevoile anumitei ferme, în funcție de cultură și situația din teren cu care se confruntă fermierul.
Totodată punem la dispoziția clienților noștri tehnologia necesară pentru a avea un bun control al irigării. Sistemele noastre de filtrare a apei sunt automate, se curăță singure la diferență de presiune și pot fi instalate oriunde în câmp, pentru că nu necesită conectare la o sursă de curent. Mai precis, controllerul din dotarea lor este pus în funcțiune de 4 baterii obișnuite și se conectează prin Bluetooth la o aplicație de telefon, prin intermediul căreia utilizatorul poate stabili setările și parametrii de lucru. Auto-curățarea filtrului se declanșează automat, ori de câte ori este nevoie, atunci când există o diferență de presiune a apei între intrarea și ieșirea din filtru. Nu este nevoie ca cineva să se deplaseze în câmp.
Pe partea de valve de control a presiunii venim cu tehnologii care și-au demonstrat eficiența și fiabilitatea în timp și pe teren, precum valvele Bermad, ce elimină aerul din sistem și adaptează presiunea la fiecare solă în parte”, a adăugat Laurențiu Mușat.
„Avantajul irigării prin picurare este randamentul: consum mai mic de apă, se udă strict rândul și plantele vizate, respectiv se poate iriga în orice condiții, chiar și atunci când viteza vântului este mare. Aș estima că la cultura porumbului avem un randament cu 30% mai bun la sistemele prin picurare decât la cele pe pivot. În plus, se pot administra concomitent și fertilizanții, iar față de sistemele care stropesc plantele, în cazul picurării se permite un control mai bun al bolilor și dăunătorilor. Nu există șoc termic între temperatura frunzei și cea a apei și nefiind umiditate pe frunză, infecțiile fungice nu au condiții care să le favorizeze apariția. Picurarea se dovedește deosebit de avantajoasă în cazul solelor dificile, mai puțin uniforme, situate în zone cu vânt sau care au chiar o anumită pantă” – Laurențiu Mușat, Sales Manager Metzer România
Livrare rapidă și logistică de vârf
Dincolo de potențialul de a se adresa unor segmente agricole mai diverse, alegerea companiei Metzer, ca partener strategic, reflectă strategia de dezvoltare a departamentului de irigații din cadrul IPSO Agricultură, după cum susține managerul Andrei Țicău:
„Am ales Metzer pentru că aveam nevoie de un partener care să cunoască problemele reale din câmp și care să poată furniza soluții cât mai adaptate. Ne doream un partener care să vină cu produse de calitate, cu tehnologii avansate și care să aibă capacitatea să susțină un anumit flux și volum al livrărilor. În cei peste 4 ani de activitate ne-am format și consolidat o abordare prin care oferim clienților nu doar echipamente de irigații, ci proiecte complet integrate în exploatațiile lor. Pentru noi e important ca un sistem de irigații să fie proiectat complet și corect, pentru ca fermierul să poată beneficia de el pe termen lung.
Avem o rețea de distribuție ce acoperă 100% întreaga țară și este important ca fermierii să știe că aceste sisteme de irigații sunt adaptate pentru condițiile din exploatațiile lor și că sunt susținuți de o echipă de specialiști pentru tot ce înseamnă livrare, instalare și servicii post-vânzare.”
„Alături de Metzer România vom oferi fermierilor soluții complete de irigat prin picurare, de o calitate înaltă și cu servicii profesioniste” – Andrei Țicău, manager departamentul de irigații din cadrul IPSO Agricultură