Ionel de la Lugojel a SPART Piața RĂSADURILOR! VINDE firul cu 72 de bani, cel mai MIC PREȚ din regiune! Probabil, și din țară! - Revista Ferma
4 minute de citit

Ionel de la Lugojel a SPART Piața RĂSADURILOR! VINDE firul cu 72 de bani, cel mai MIC PREȚ din regiune! Probabil, și din țară!

Ionel de la Lugojel si familia 1 Ionel de la Lugojel a SPART Piața RĂSADURILOR! VINDE firul cu 72 de bani, cel mai MIC PREȚ din regiune! Probabil, și din țară!

Mașina de semănat inventată de Ionel de la Lugojel l-a ajutat pe legumicultor să coboare costurile și să vândă răsadul la jumătate de preț!

„FABRICA DE RĂSAD”

Ionel Ivasiuc („Inventatorul”) este pasionat de munca lui. E din Lugojel (Găvojdia), produce răsaduri, cultivă legume pe mai bine de 1.000 mp de solar, dar și lubeniță pe două hectare de câmp.

În acest sezon, fabrica de răsad a produs zeci de mii de fire de tomate, ardeioase, vărzoase, rădăcinoase, chiar și de lubeniță, și le-a vândut la 72 de bani – „cel mai mic preț de pe piață”, după cum susține.

Imediat după Paști, oamenii stau cu rândul la noua locație a fermei, la Drumul European.

„Noi suntem pe gătate, mai avem circa 10-15% din toată producția. De astăzi, (7 mai n.n.), onorez și comenzile clienților din țară, dar și cererile celor care vin la poarta solarului. Între răsaduri, am pus tomate, le cultiv natural și cred că după 10-15 iunie voi avea prima recoltă. Ca și anul trecut, nu dau mai mult de 5 lei/kg”, punctează Ionel Ivasiuc.

Spune că are un soi (Ciorchina de Buzău, botezată de cel care i-a dat sămânța), nu-i productiv, dar face fructe arătoase, gustoase și aromate.

Ionel de la Lugojel masina de semanat rasaduri inventie Ionel de la Lugojel a SPART Piața RĂSADURILOR! VINDE firul cu 72 de bani, cel mai MIC PREȚ din regiune! Probabil, și din țară!

MAȘINA DE SEMĂNAT: BIJUTERIE TEHNICĂ

Prin efort de gândire și creativitate Ionel de la Lugolej a spart piața locală a răsadului!

„Eu merg la jumătate de preț că mă ajută invențiile mele. Am realizat o mașină de semănat inspirat de niște alveole din polistiren. M-am întrebat cum pot să fac o mașină care să semene semințele în așa ceva și am făcut-o din piese de la fier vechi. Am lucrat la ea jumătate de an, manual, ca un… bijutier! Acum am standardizat-o la 70 de alveole din plastic și poate lucra până la 80 mii de semințe la 8 ore”, a susținut fermierul care a… „recidivat”.

„De asemenea, am făcut o mașină pentru pregătirea amestecului (sparge balotul, îl cerne și îl umezește), o alta care umple și preseză turba în 70 de celule, ca o presă. De aici, alveolele merg la mașina de însămânțat, ca în final, să intervină mașina de acoperit alveolele”, a explicat inventatorul din Lugojelu.

Ionel de la Lugojel rasaduri si solar Ionel de la Lugojel a SPART Piața RĂSADURILOR! VINDE firul cu 72 de bani, cel mai MIC PREȚ din regiune! Probabil, și din țară!

VOCAȚIA INOVĂRII

„Pasiunea pentru inventică am avut-o dintotdeauna. Prima dată am făcut un dispozitiv (ca o gură de crocodil) care l-a ajutat pe tatăl meu în tinichigerie. Apoi, am realizat prima mașină de întins folia de mulcire după motocultor.

Nu mai spun de sistemul de foraj prin care am asigurat apa pe terenurile pe care le cultiv; în afară de tractor și freză, toate sculele pe care le folosesc în agricultură au fost concepute și realizate de mine”, ne spune cu bucurie.

Ionel de la Lugojel legumicultor din Timis Ionel de la Lugojel a SPART Piața RĂSADURILOR! VINDE firul cu 72 de bani, cel mai MIC PREȚ din regiune! Probabil, și din țară!

„NU AVEM CU CINE LUCRA!”

Fermierul recunoaște că, deși „fabrica de răsaduri” este… mecanizată, e nevoie de și de muncă fizică manuală. „Nu suntem decât 2 persoane: eu și soția, ne ajută și copiii când vin de la școală. Singura problemă e că nu avem cu cine lucra în solar. Anul trecut am lăsat oamenii să culeagă singuri roșiile din solar și le cântăreau, voi proceda la fel. Deocamdată, la 2 ha de lubeniță (în concurență cu cea de Dăbuleni), ne descurcăm, chiar dacă ne rupem mâinile. Nu știu ce se va întâmpla în etapa următoare când va trebui să sporesc producția!”, își arată îngrijorarea Ionel de la Lugojel.

O MAȘINĂ UNIVERSALĂ DE SEMĂNAT, APROAPE DE PROBE!

Ionel Ivasiuc: „Eu acuma lucrez la o mașină universală de semănat, mai performantă, cu funcționare pe flux. Va prelua alveola goală, o trece printr-un tunel și va ieși plină: semănată, umplută cu turbă. Cam 80% este realizată. Anul viitor o voi proba și dacă va trece testele, atunci o s-o omologhez.”

 

Ionel de la Lugojel tomate Ionel de la Lugojel a SPART Piața RĂSADURILOR! VINDE firul cu 72 de bani, cel mai MIC PREȚ din regiune! Probabil, și din țară!

Ionel de la Lugojel tanara generatie Ionel de la Lugojel a SPART Piața RĂSADURILOR! VINDE firul cu 72 de bani, cel mai MIC PREȚ din regiune! Probabil, și din țară!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →