Câte ore muncește un agricultor comparativ cu alte domenii de activitate? - Revista Ferma
2 minute de citit

Câte ore muncește un agricultor comparativ cu alte domenii de activitate?

fermier disperat Câte ore muncește un agricultor comparativ cu alte domenii de activitate?

Un studiu publicat recent de Institutul Național de Statistică din Franța (INSEE) arată că fermierii lucrează în medie peste 54 de ore pe săptămână, cu 20 de ore mai mult decât majoritatea celor care activează în alte domenii de activitate.

În plus, programul de lucru din agricultură este „supraîncărcat și atipic: 9 din 10 fermieri lucrează inclusiv în week-enduri, peste jumătate dintre ei își desfășoară activitatea la ore foarte matinale sau până seara târziu și 1 din 5 lucrează inclusiv noaptea”, după cum se precizează în raportul intitulat „Situația profesiilor din Franța în anul 2022”.

Astfel, fermierii sunt grupul socioprofesional cu cele mai multe ore lucrate, fiind urmați la o distanță considerabilă (43 de ore pe săptămână) de meșteșugari/artizani, antreprenori și cei care au profesii liberale sau lucrează independent (pe cont propriu). La polul opus, cu aproximativ 30 de ore lucrate pe săptămână se află muncitorii calificați din domeniul industrial și funcționarii publici cu numai 29 ore/săptămână.

Captura de ecran 17 5 2024 18424 www.insee .fr Câte ore muncește un agricultor comparativ cu alte domenii de activitate?
sursa foto Insee.fr

Full-time cu ore suplimentare

Majoritatea celor care activează în agricultura franceză sunt bărbați (71,9%), cu vârsta de peste 50 de ani (55,1%) și au studii liceale sau formări profesionale echivalente. Din punct de vedere contractual cei mai mulți lucrează pe cont propriu, fie în exploatații individuale sau de familie, fiind urmați de angajații pe perioadă determinată și de cei cu contracte pe perioade nedeterminate. Totodată, raportul INSEE arată că în agricultură majoritatea fermierilor și angajaților realizează în mod curent ore suplimentare, iar numărul persoanelor care lucrează în regim part-time este cel mai redus, doar 10,6% (17,5% în cazul femeilor și 7,8% în cel al bărbaților).

În ce privește evoluția profesiei studiul arată că numărul persoanelor care activează în agricultură s-a redus considerabil pe parcursul ultimilor 40 de ani. Dacă în 1984 fermierii reprezentau 7,8% din populația activă a țării, astăzi agricultura angajează doar 1,6% din forța de muncă disponibilă.

Captura de ecran 17 5 2024 18133 www.insee .fr Câte ore muncește un agricultor comparativ cu alte domenii de activitate?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →