Un nou deșert în România, între Buzău și Brăila: fermierii au întors toată rapița - Revista Ferma
3 minute de citit

Un nou deșert în România, între Buzău și Brăila: fermierii au întors toată rapița

seceta, Buzau, rapita, grau
foto: sansanews.ro/captura video

”Agricultorii dintr-o comună din Buzău au ajuns într-o situație fără precedent. Anul acesta nimic din ce au pus în pământ, în toamnă, nu s-a făcut. Rapița au întors-o pe toată, iar acum grâul s-a uscat complet. Oamenii sunt disperați și spun că vor intra la recoltat cu o lună mai devreme deși nu au speranțe că aduna cine știe ce de pe câmp„ notează publicația regională sansanews.ro.

Strigătul de jale vine din comuna Vâlcelele, acolo unde fermierii spun că de patru ani nu a mai plouat suficient astfel că, de la an la an, deficitul de apă din sol s-a adâncit. Așa se face că, în această primăvară nici rapița și nici grâul, culturile semănate în toamnă, nu au rezistat.

Rapița am întors-o pe toată. Doar eu am avut 300 de hectare. Nu este fir de rapiță în toată comuna. Acum, grâul s-a uscat din cauza secetei. Avem 2000 de hectare. I-a dat spicul și s-a uscat.  Este al patrulea an de secetă. Nu a mai plouat de toamna trecută. Fântânile au secat. Pământul a devenit deșert.  O parte din județul Buzău, până la Brăila, este jale. Plânge toată lumea. Toată lumea este disperată” , a spus Liviu Bărăgan, fermier din comuna Vâlcelele.

Fără precipitații, fermierii stau la mila Cerului. În comună nu există sursă de apă iar pentru a-și face foraje este nevoie de autorizații care se obțin în câțiva ani, timp în care fermierii spun că ar intra în faliment. Și pentru această parte a județului salvarea ar fi Canalul Siret Bărăgan despre care și Claudiu Carpen, director ANIF Buzău, a spus că ar mări considerabil suprafața irigabilă din Buzău.

Nu avem nicio sursă de apă, singura soluție este Canalul Siret Bărăgan, măcar până la Râmnicu Sărat nu până la Ploiești cum este în proiect. Zona acesta până la Brăila este jale. Eu fac proiect dar nu avem sursă de apă. Să fac foraj durează doi-trei ani, timp în care suntem falimentari. Deja au venit firmele să încheiem noi convenții. Toată lumea vrea să-și recupereze banii, fermierii cum își recuperează banii?”, a mai spus Liviu Bărăgan.

Citește articolul integral pe sansanews.ro.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →