Vânzările de pesticide în UE au scăzut cu 10% - Revista Ferma
2 minute de citit

Vânzările de pesticide în UE au scăzut cu 10%

F2Developments in the sales of pesticides selected EU countries 2011 2022 Vânzările de pesticide în UE au scăzut cu 10%
Evoluția vânzărilor de pesticide Sursă foto: Eurostat

Conform ultimului raport dat publicității de Eurostat în anul 2022 (ultimul an cu raportare statistică integrală) în Uniunea Europeană au fost vândute aproximativ 322.000 de tone de pesticide, în scădere cu 10% față de 2021. Principalul factor care a determinat acest trend descendent a fost creșterea prețurilor ca urmare a războiului din Ucraina și a fluctuațiilor de piață.

În ce privește volumul vânzărilor principalele produse comercializate au fost fungicidele și bactericidele (43% cotă de piață) urmate de erbicide și substanțele împotriva mușchilor (35% cotă de piață), respectiv de insecticide și acaricide (14% cotă de piață). La nivel de segment predomină fungicidele anorganice (64% din total), erbicidele organofosoforice (32,1% din total) și insecticidele complexe (93,7% din total).

Franța (21%), Spania (18%), Germania (15%) și Italia (14%) rămân în continuare principalii consumatori de substanțe de protecția a plantelor, fiind concomitent și țările cu cele mai mari suprafețe agricole în exploatare.

Pentru intervalul 2011 – 2022 se remarcă o creștere accentuată a volumelor de pesticide vândute în Austria, Letonia și Lituania, iar la polul opus se află Italia (-37%), Portugalia (-36%), Grecia (-33%) și România (-30%).

Pentru o analiză mai detaliată a consumului de pesticide în UE citește și articolul: Câte pesticide consumă fermierii europeni?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →