Primul muls după fătare se face complet sau doar parţial? Voi cum procedaţi? - Revista Ferma
4 minute de citit

Primul muls după fătare se face complet sau doar parţial? Voi cum procedaţi?

vitel colostru Primul muls după fătare se face complet sau doar parţial? Voi cum procedaţi?
sursa: FarmProgress

În practică, mulsul corect presupune golirea completă a ugerului (a fiecărui sfert în parte, în cazul vacilor de lapte). Dar este aceasta o bună practică şi pentru primul muls după fătare?

O postare pe Grupul Crescătorilor de Bălţată Românească a stârnit o discuţie aprinsă despre mulsul complet imediat după fătare. „Nu înțeleg de ce trebuie mulsă „la ras” imediat după fătare. Cele mai multe hipocalcemii post-partum se declanșează chiar de la această practică. Personal, atât la ale mele (vacile), cât și la ale clienților recomand ca primele 3 mulsori să fie doar cât bea vițelul. Doar slăbit uniform din toate sferturile” este sfatul medicului veterinar Călin Ioaneş, care este şi fermier.

Mai mulţi fermieri au reacţionat la comentariile lui Călin Ioaneş: unii susţinând această practică, în timp ce alţii afirmă că trebuie ca mulsul să fie complet, încă de la prima mulsoare după fătare. Consensul este însă unanim în privinţa unei bune pregătirii a vacilor înainte de fătare!

În perioada de tranziţie – trecere de la starea de repaus mamar, fătare şi lactaţie, vacile se confruntă cu modificări fiziologice, endocrine, metabolice și de mediu. Buna pregătire a lactaţiei începe cu mult înainte de fătare, încă de la înţărcare (oprirea mulsului) în cazul vacilor multipare.

„Dacă ai pregătit vaca cum trebuie înainte de fătare, nu mai are nimic (post-partum). Dacă nu îi asiguri vitaminele şi mineralele necesare, doar atunci ai probleme. Desigur, vaca de lapte trebuie mulsă!” ne-a dclarat Călin Ioaneş.

O altă practică (extemă, am putea zice) observată de către Călin Ioaneş într-o fermă bună de vaci de lapte: „primele 24 de ore după fătare vaca nu este mulsă, iar incidența hipocalcemiilor post-partum a fost spre zero„. Viţeilor nou născuţi li se administrează colostru decongelat, de la vaci fătate anterior. Această observaţie practică „spulberă mitul că o vacă nemulsă imediat după fătare ar face mamită” afirmă Călin Ionaeş.

 O posibilă explicaţie fiziologică care să recomande mulsul parţial imediat după fătare constă în aceea că, prin muls (şi golirea ugerului), vaca este stimulată să producă lapte, proces metabolic care necesită mobilizarea unor rezerve importante de calciu (alte minerale şi vitamine) ceea ce ar putea favoriza apariţia hipocalcemiilor port-partum, în special la vacile cu o producţie mare de lapte.

Observaţie – în cazul în care vaca nu este mulsă în primele 24 de ore după fătare se va pierde o sursă valoroasă de colostru, ştiut fiind că în primele 12 ore după fătare acesta este mai bogat în imunoglobuline şi anticorpi.

Vaca recent fatata colostru Primul muls după fătare se face complet sau doar parţial? Voi cum procedaţi?
sursa: facebook
Pe de altă parte, colostrul este valos doar din punct de vedere al asigurării imunităţii viţeilor imediat după fătare. Din punct de vedere economic, colostrul – laptele produs în primele 2-3 zile după fătare nu are o valoare economică (nu poate fi comercializat). În multe ferme colostrul se foloseşte în hrana viţeilor din alte categorii de vârstă decât nou-născuţi sau pentru alte specii de animale (inclusiv alimentaţia umană).

În ceea ce priveşte pericolul ca o vacă mulsă incomplet (sau nemulsă) în prima zi după fătare să facă mastită, Călin Ioaneş este categoric: „ugerul geme de imunoglobuline (anticorpi), cum să facă mastită? În 20 şi ceva de ani, una nu am văzut să facă mastită în primele 3 zile după fătare. Aaa… dacă vine cu o mastită dinainte de fătare (ceea ce am văzut), lucrurile se schimbă. Dar în acest caz situația este generată de o înțarcare necorespunzătoare, care deja este altă poveste„.

În literatura de specialitate nu am găsit date/rapoarte ştiinţifice care să demonstreze că există o corelaţie între incidenţa hipo-calcemiilor post-partum şi mulgerea completă a vacilor la prima (sau primele) mulsori, imediat după fătare.

Există proceduri standard care recomandă ca la prima mulsoare să fie colectate doar 8-10 litri de lapte sau mulsul să fie oprit atunci când debitul de lapte  scade la 1-1,5 litri/minut.

Cum ajung vacile tale la a doua lactaţie?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →