Studiile arată că majoritatea junincilor ajung să îşi ”achite” costurile de creştere abia din a doua lactaţie. Soluţia pentru ca vacile din ferma dvs. să ajungă cel puţin la o a treia lactaţie este una simplă: aveţi grijă de sănătatea şi bunăstarea animalelor. Aceasta este cheia pentru longevitatea productivă, dar şi pentru o mai bună percepție a consumatorilor asupra industriei, afirmă Jenny Gibbons, cercetător la AHDB.
În acelaşi studiu, publicat în Farmers Weekly, se afirmă că „fiecare vacă ar trebui să părăsească efectiv ferma la un moment pre-planificat, sănătoasă și, de preferință, nu înainte de a 5-a lactație”.
AVANTAJELE LACTAȚIEI A 2-A
Prin ajungerea cu succes a vacilor în a doua lactație și în cele ulterioare se realizează:
1. recuperarea costurilor de creștere
2. recuperarea costurilor cu furajarea
3. generați profit din producţia/vânzarea de lapte
4. reduceți nevoia de juninci pentru înlocuire și realizaţi un număr mai mare de viței
5. se reduce impactul asupra mediului
SOLUȚII PERSONALIZATE
Nu există o soluţie universal valabilă pentru a obține, cu succes, a doua fătare, aceasta diferă de la fiecare fermă.
Cele mai multe cercetări se concentrează pe aspectele privind creșterea vițeilor până la înțărcare. Dar cel puţin la fel de importantă este perioada de creştere până la prima fătare şi mai ales tranziția şi intrarea în lactaţie.
„Toată munca până la prima fătare, adică cca. 400 de zile, reprezintă pregătirea pentru o vacă mai productivă și mai profitabilă”, susține Jenny Gibbons.
IMEDIAT DUPĂ PRIMA FĂTARE
Trebuie să supraveghem atent:
1. Stresul de tranziție. Reducerea riscului de îmbolnăvire, care este exacerbat de stres, va ajuta la menținerea primiparelor sănătoase și reintrarea la reproducţie.
2. Creșterea în greutate. Se recomandă cântărirea periodică a vacilor multipare pentru a determina greutatea la maturitate și pentru a urmări apoi evoluţia junincilor şi a vacilor primipare.
Ţintele sunt:
• spor mediu zilnic de creștere de 1-1,2 kg/zi în perioada post-înțărcare
• realizarea a 55-60% din greutatea corporală a vacii mature până la intrarea la reproducţie
• 90% din greutatea corporală a vacii mature la prima fătare
3. Fertilitatea și spațiul alocat. Există o relaţie directă între fertilitate, exprimarea căldurilor şi bunăstarea animalelor, respectiv spaţiul alocat în adăpost.
MAI MULT LAPTE LA CONFORT…
Un studiu finanțat de AHDB la Universitatea din Nottingham a arătat că o primipară care a avut alocat un spaţiu mai mare în adăpost (14 mp) a produs cu 643 de litri mai mult lapte într-o lactație de 305 zile (12.235 litri) decât una din grupul de control cu spaţiu limitat (9 mp).
Primiparele din primul grup au stat culcate în plus cu 63 de minute în fiecare zi, fără nici o modificare a cuşetelor, ceea ce ajută şi la prevenirea șchiopătării.
un articol de
GHEORGHE GHIȘE