Practicile eco chimizează şi mai mult agricultura!? - Revista Ferma
4 minute de citit

Practicile eco chimizează şi mai mult agricultura!?

Cultura mare general credit foto Istock Zoran Zeremski Practicile eco chimizează şi mai mult agricultura!?
credit foto: Istock/Zoran-Zeremski

Cine s-ar fi gândit că extinderea agriculturii ecologice ar putea avea ca efect creşterea semnificativă a utilizării pesticidelor în câmpurile „convenţionale” din imediata apropiere a percelelor cultivate organic? Iată de ce!

Reducerea amprentei de mediu a agriculturii, menţinând sau îmbunătăţind randamentele, este o provocare majoră a următoarelor decenii, deoarece unul dintre efectele directe ale practicării agriculturii ecologice este cel de „propagare”, care determină „o creştere mică, dar semnificativă a utilizării pesticidelor în câmpurile convenţionale”, arată un studiu publicat recent în revista Science.

O provocare majoră a următoarelor decenii

Oamenii de ştiinţă din SUA şi Canada de la UC Santa Barbara, Universitatea din Columbia Britanică şi Universitatea din Colorado Boulder au descoperit că agricultura ecologică sporeşte semnificativ cantitatea de pesticide folosită în câmpurile învecinate. Cum parcelele „organice” adăpostesc un număr mai mare de dăunători, dar şi inamici naturali ai acestora, insectele se răspândesc cu uşurinţă în câmpurile înconjurătoare, fiind necesare mai multe tratamente pentru controlul lor.

Cercetătorii au cules date privind utilizarea pesticidelor în câmp şi recoltele obţinute în 14.000 de parcele timp de 7 ani, în California, comparativ cu date colectate la nivelul întregii SUA despre agricultura ecologică şi utilizarea pesticidelor.

Limacs credit foto Tomasz Klejdysz Practicile eco chimizează şi mai mult agricultura!?
foto: iStock.com/Tomasz Klejdysz

Un efect îngrijorător şi nedorit

Studiile arată că, odată cu apariţia de noi suprafeţe cultivate ecologic şi cu niveluri mai mari de insecte, fermierii „convenţionali” din imediata lor apropiere răspund adesea prin creşterea utilizării pesticidelor. Acest lucru, practic, anulează beneficiul reducerii utilizării pesticidelor în câmpurile organice.

Desigur, acest efect este neintenţionat. Dar consumatorii şi factorii de decizie politică văd adesea acest mod de agricultură ca un mijloc de a îmbunătăţi sustenabilitatea agriculturii prin metode de producţie naturale, în special în ceea ce priveşte pesticidele şi combaterea dăunătorilor.

Soluţia: gruparea terenurilor ecologice!

Studiul publicat în Science a constatat că impactul asupra utilizării pesticidelor depinde de densitatea şi de distanţa dintre câmpurile organice şi cele convenţionale, iar gruparea câmpurilor organice ar putea avea beneficii pentru toţi fermierii.

Dar şi suprafeţele cultivate în sistem convenţional pot cauza mai multe efecte negative, fie din cauza pragurilor de tratament mai scăzute, fie a persistenţei reduse a inamicilor naturali ai insectelor dăunătoare. În schimb, câmpurile organice pot obţine un beneficiu prin învecinarea cu alte terenuri organice, deoarece aici se instalează un control mai eficient al dăunătorilor de către inamicii naturali.

Gruparea parcelelor cultivate ecologic, precum şi separarea câmpurilor organice de cele convenţionale ar putea reduce utilizarea pesticidelor în ansamblu, cu beneficii atât pentru mediu, cât şi pentru eficienţa economică a fermierilor din ambele tabere, concluzionează studiul publicat în revista Science. Citeşte articolul ştiinţific! 

science grafic Practicile eco chimizează şi mai mult agricultura!?

BENEFICIILE GRUPĂRII TERENURILOR

Dacă parcelele organice sunt dispersate şi au o proporţie de până la 5% din total teren analizat, utilizarea insecticidelor creşte până la 109% faţă de valoarea medie a martorului. La o proporţie de peste 20% a terenului cultivat organic, utilizarea insecticidelor scade la 83% din cantitatea folosită iniţial.

În condiţiile în care câmpurile organice sunt grupate, aceleaşi schimbări ar avea ca rezultat o folosire a pesticidelor de 90% şi respectiv 64% din utilizarea iniţială, pentru o proporţie a terenului organic de 5% şi, respectiv, 20% din total teren.

Chiar dacă practicarea agriculturii ecologice a crescut de la 15 milioane de hectare în 2000 la peste 73 mil. ha în prezent, producţia ecologică acoperă mai puţin de 2% din suprafaţa agricolă globală.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →