Una din 5 ferme nu accesează soluţiile digitale - Revista Ferma
4 minute de citit

Una din 5 ferme nu accesează soluţiile digitale

Foto 1 iStock 1134301003 Scharfsinn86 Una din 5 ferme nu accesează soluţiile digitale
foto: iStock.com/Scharfsinn86

Agricultura în tranziţie: ce aşteptări au fermierii de la noile tehnologii? Iată rezultatele unui sondaj efectuat în peste cinci sute de ferme (mai mari de 30 ha) din Brazilia, Franţa, Germania, Japonia şi SUA.

Parte a studiului „Agricultură în tranziţie”, sondajul derulat de compania Continental, în perioada septembrie-octombrie 2023, arată că 79% dintre respondenţi folosesc deja soluţii digitale şi mai mult de două treimi consideră că digitalizarea joacă un rol relevant în munca lor de zi cu zi.

Țara cu cea mai digitalizată agricultură

Cu toate acestea, există diferenţe majore între regiuni/ţări şi dimensiunile fermelor. În Germania, Franţa şi SUA, aproximativ 13% dintre ferme nu folosesc nicio formă de tehnologie digitală. În Brazilia, doar 5% dintre fermele repondente nu folosesc tehnologii digitale, în schimb, în Japonia acest procent creşte la aproximativ 60%.

Apetitul creşte în fermele mari

Sondajul mai relevă că, în general, „cu cât ferma este mai mică, cu atât este mai puţin digitalizată”. Aproximativ o cincime (cca. 20%) dintre fermele cu mai puţin de 50 ha nu folosesc nicio tehnologie digitală. Procentul celor care nu folosesc tehnologii digitale scade la 12% pentru fermele de 100-200 ha şi sub 10% în cazul fermelor de peste 200 ha.

45% dintre respondenţi folosesc deja aplicaţii digitale şi 41% utilizează tractoare şi maşini controlate prin GPS, alte tehnologii fiind mai puţin răspândite. Doar una din trei ferme analizate utilizează imagini prin satelit, în timp ce 13% au un robot în fermă şi 10% folosesc o formă de inteligenţă artificială (AI).

Foto 2 daca incape Infographic growth digital technologies sursa Continental Una din 5 ferme nu accesează soluţiile digitale

Dronele sunt la tot mai mare căutare

De remarcat este şi faptul că folosirea dronelor agricole este în creştere: 1 din 4 ferme (25%) utilizează drone, în primul rând pentru a analiza terenul.

Sondajul subliniază că una din patru ferme „încă nu are nicio idee concretă ce tehnologii vor folosi în viitor”, cu toate că o cincime dintre fermele care nu folosesc în prezent un robot se aşteaptă să facă acest lucru în următorii 5 până la 10 ani.

Inteligenţa artificială câştigă şi ea teren

O tendinţă similară se observă în ceea ce priveşte AI. Deşi programele şi echipamentele ce includ inteligenţa artificială sunt folosite în medie de 10% din fermele analizate, acest număr este de aşteptat să se tripleze în următorii 5-10 ani. Autorii sondajului apreciază că multe ferme vor creşte semnificativ utilizarea IA şi a roboticii în următorii câţiva ani pentru a-şi eficientiza operaţiunile, iar „acest lucru va schimba fundamental modul în care se face agricultura: de la o analiză precisă a solului, la recoltare automată şi predicţia inteligentă a randamentului”, spune Mario Branco, şeful diviziei Off-Highway Continental.

continental pp mario branco Una din 5 ferme nu accesează soluţiile digitale

Ca să sprijine fermierii în transformarea lor digitală, companiile de tehnologie trebuie să abordeze provocările individuale cu care se confruntă aceştia în fiecare etapă a transformării lor digitale. MARIO BRANCO, şeful diviziei Off-Highway Continental

Fermierii trec la acţiune

  • Majoritatea fermierilor se angajează să-şi gestioneze terenurile agricole într-un mod responsabil din punct de vedere ecologic: aproximativ 78% folosesc alternative mai durabile la pesticidele convenţionale.
  • De asemenea, pentru 82% dintre fermieri este important să folosească tehnologii şi maşini agricole eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi vehicule cu sisteme de propulsie durabile sau utilaje uşoare, pentru a reduce compactarea solului. Utilizarea ecologică a maşinilor agricole este, de asemenea, foarte populară, aproximativ 53% dintre fermieri acordându-i o prioritate ridicată.

Deşi peste 40% din ferme folosesc deja aplicaţii sau maşini agricole controlate prin GPS, una din cinci ferme nu utilizează nicio formă de tehnologie digitală.

Este „drone farming” viitorul agriculturii? Citeşte un articol complet despre cum te poate ajuta tehnologia dronelor să-ţi gestionezi munca în fermă!

CE VOR FERMIERII?

Când sunt întrebaţi ce servicii suplimentare i-ar ajuta, fermierii spun:

  • 64% doresc de la partenerii lor tehnologici preţuri accesibile pentru maşini şi echipamente noi.
  • 43% îşi doresc tehnologii mai uşor de utilizat;
  • 37% sunt interesaţi de cursuri de formare şi educaţie continuă cu privire la modul de utilizare a noilor tehnologii;
  • 37% ar dori să aibă opţiunea de a moderniza dispozitivele şi utilajele existente, în loc să facă noi achiziţii costisitoare.
  • 31% ar dori să vadă datele colectate cu ajutorul AI într-un mod uşor de înţeles.

Studiul mai arată că „fermierii din întreaga lume sunt deschişi la schimbare, dar au şi aşteptări clare de la producători şi companiile de tehnologie”.

Luând în considerare diferenţele regionale în ceea ce priveşte disponibilitatea tehnologiei, dimensiunea şi tipul fermei, infrastructura locală şi tehnologiile deja utilizate, fermierii au nevoie de soluţii digitale personalizate şi intuitive.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →