Englezii își vând terenurile agricole, ca să facă bani sau să scape de datorii - Revista Ferma
3 minute de citit

Englezii își vând terenurile agricole, ca să facă bani sau să scape de datorii

terenuri agricole, Anglia, lire sterline, preturi
Sursa foto: www.istockphoto.com/Smederevac

Terenuri agricole se vând pretutindeni în lume. De pilă, în Anglia, piața funciară pare chiar să se anime.

”Suprafața de teren agricol scos la mezat în Anglia a început să crească, proprietarii de terenuri formând, de regulă, trei mari categorii: unii încearcă să profite de prețuri mai mari, alții vor să se pensioneze sau, pur și simplu, caută să își mai plătească din datorii” notează site-ul farminguk.com

7.400 de acri ( 1 acru = 4.046,8 mp ) au fost vânduți în mod public, în primele trei luni ale anului 2024, potrivit unei analize a Strutt & Parker.

Procentual, vânzările au crescut cu 6% față de primul trimestru al anului 2023 și se ridică, de asemenea, peste media ultimilor cinci ani. Mai mult teren a fost, de asemenea, comercializat în regim privat.

Strutt & Parker a prezis că oferta va crește în 2024 și există câteva semne că acest lucru se întâmplă.

Matthew Sudlow, șeful agenției pentru ferme al Strutt & Parker, afirmă: „Cu toate acestea, numărul de ferme scoase la vânzare public ( prin licitație, n.m. ) este de fapt mai mic decât în același interval al anului trecut”. 

„Acest lucru evidențiază faptul că mărirea suprafeței disponibile pe piață se datorează în mare parte ofertării unui număr mic de ferme, dar avem în plus unele proprietăți importante.

„Nu există niciun motiv special pentru care oferta a crescut. Se spune adesea că cei trei D – decesul ( death ), divorțul ( divorce ) și datoria ( debt ) – sunt cele care conduc piața funciară.

Constatăm că nevoia de a reduce datoria, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, este un factor în unele cazuri”.

Cu toate acestea, Strutt & Parker vede mai multe cazuri în care fermierii aleg să se pensioneze pentru că nu au succesor sau în care vânzătorii sunt motivați de dorința de câștig, după o perioadă de creștere susținută a prețurilor. 

Sudlow adaugă: „Este vorba, cel mai probabil, că piața funciară revine la o anumită normalitate după pandemia Covid. În orice caz, cumpărătorii ar trebui să aibă mai multe opțiuni decât în ​​urmă cu 18 luni.”

Baza de date pentru terenuri agricole Strutt & Parker – care înregistrează vânzarea publică a tuturor fermelor, altor tipuri de proprietăți și blocuri fizice de teren din Anglia, cu o suprafață de peste 100 de acri – arată că prețurile  terenurilor agricole au atins niveluri record în 2023.

Nu sunt suficient de cunoscute toate vânzările încheiate în 2024 pentru a oferi o medie sigură pentru primul trimestru al anului, dar prețul mediu arabil pentru 2023 a fost de 11.200 lire sterline/acru, care a crescut cu 3% față de nivelurile din 2022 și cu 22% față de media ultimilor cinci ani. .

Cu toate acestea, pot exista diferențe mari între prețurile pe care oamenii sunt dispuși să le plătească pentru teren, în funcție de locație.

Dl Sudlow spune: „În unele cazuri, terenul se vinde cu aproximativ 20.000 de lire sterline/acru, deoarece se întâmplă să fie în locul potrivit pentru un cumpărător foarte motivat, dar, în egală măsură, poate fi posibil să fie cumpărat teren arabil cu aproximativ 8.000 de lire sterline/acru în alte părți ale țării.

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →