Vom mânca mai puțini cozonaci de Paște decât anul trecut! Ce sortimente preferă românii! - Revista Ferma
3 minute de citit

Vom mânca mai puțini cozonaci de Paște decât anul trecut! Ce sortimente preferă românii!

cozonac cu fistic ciocolata Vom mânca mai puțini cozonaci de Paște decât anul trecut! Ce sortimente preferă românii!
Cozonac cu fistic și ciocolată. Credit foto: Facebook Blejusca-Jorza Emilia

Patiserii au scos pe piaţă mai puțini cozonaci de Paște în acest an decât anul trecut, dar şi decât în perioada sărbătorilor de iarnă, deoarece se cumpără mai puțini, deşi preţurile au fost reduse de unii producători şi cu 10% în acest an, afirmă președintele ROMPAN, Aurel Popescu.

„Apreciem că vom mânca ceva mai puțini cozonaci decât anul trecut și decât în perioada sărbătorilor de iarnă şi nu din cauza prețurilor, care chiar au dat în jos la cozonac.

Noi vrem să ofertăm acum 7,2 milioane de cozonaci, faţă de 7,5 milioane anul trecut, pentru că am observat de la supermarketuri că şi comenzile lor au fost ceva mai mici şi atunci sigur că ne orientăm şi noi cu producţia, ca să nu greşim.

După cum spuneam, reducerea ofertei nu este din cauza preţului, pentru că sunt unii producători, chiar şi cei mari, care au redus preţurile şi cu 10%, cred că este din cauza puterii de cumpărare.

Însă, eu cred că e un lucru bun, pentru că risipa alimentară trebuie să fie tot mai mică şi atunci omul cumpără mai chivernisit, mai chibzuit. Am observat acest lucru: omul preferă să cumpere un cozonac mai mic, dar bun decât un cozonac mare şi mai puţin bun„, a declarat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, citat de Agerpres.

Popescu a precizat că oferta este extrem de bogată, iar umpluturile sunt ”cu de toate”, respectiv cu portocalele, smântână, ciocolată sau fistic, însă cei mai căutaţi rămân cozonacii clasici cu nucă, cu stafide şi cu rahat.

Potrivit președintelui ROMPAN, exportul de cozonaci şi-a menţinut tendința din anii trecuţi:

circa 10% din cozonacii produşi în această perioadă merg la export, în țările unde locuiesc români.

Patiserii lucrează în această perioadă ”la foc continuu” pentru a scoate pe piaţă și pască, unde oferta este cam de 15-20% din cantitatea de cozonac.

Aurel Popescu a mai precizat că, în prezent, cozonacii care nu se vând şi se apropie de termenul de valabilitate nu mai sunt distruși, ci sunt dați unor organizaţii care îi împart mai departe în centre sociale.

Cu peste 200 de societăţi membre, ROMPAN acoperă o cota de piaţă de peste 60% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.

Peste 7 milioane de COZONACI de Crăciun! 10 la sută au plecat la export. Cine a făcut PRIMUL COZONAC?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →