Ziua Muncii, sărbătorită în câmp. „Am dat ora exactă cu Programul Usturoiul!” - Revista Ferma
2 minute de citit

Ziua Muncii, sărbătorită în câmp. „Am dat ora exactă cu Programul Usturoiul!”

Neculai Ropotan cultivator de usturoi Ziua Muncii, sărbătorită în câmp. „Am dat ora exactă cu Programul Usturoiul!”

De Ziua Muncii, Neculai Ropotan, fermier din Băleni (Galați) era la erbicidarea unui lan de floarea soarelui. „Nu ținem cont de sărbători, chiar dacă este 1 Mai; după ploile căzute a crescut iarba și dacă o scăpăm și îmbătrânește, o distruge mai greu erbicidul”, a explicat el.

Ropotan are o cultură cu care se mândrește: usturoiul! „Am 12,5 ha din soiul românesc de Copălău, introdus în fermă de 5 ani. Am fost primul în Băleni care m-am înscris în Programul Usturoiul, am dat ora exactă și după mine s-au încolonat alți săteni. Acum sunt înregistrate circa 70 ha”, susține fermierul.

„Cultura este foarte rezistentă la boli și dăunători, în afară de viermele sârmă care trebuie controlat, nu mai trebuie intervenit cu nimic. Sămânța mi-o produc eu și plantez cam 5-600 kg de căței de usturoi la hectar. Când vine vremea de prașilă, adun vreo 15 oameni din comună și trec cu sapa prin el. În final, obțin o producție între și 6 tone în medie la hectar”, adaugă Ropotan.

Pe de altă parte, fermierul afirmă că usturoiul pleacă de la fermă cu 8-10 lei kilogramul și în piață, la tarabă, prețul urcă undeva la 15 lei/kg. „E muncă multă și cheltuială care ajunge la 10.000 de lei hectarul. Dacă guvernul nu dădea ajutorul de 3.000 de euro prin programul guvermanental, eram în pagubă”, adaugă Neculai Ropotan.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →