Sorin Plamadă a adus mulsul robotizat la oraş - Revista Ferma
6 minute de citit

Sorin Plamadă a adus mulsul robotizat la oraş

Foto 3 IMG 5126 Sorin Plamadă a adus mulsul robotizat la oraş
Sorin Plamadă împreună cu soţia sa Fibia

Nu credeam că e posibil să existe o fermă zootehnică, mai ales una specializată pe creşterea vacilor de lapte, în mijlocul oraşului. Şi totuşi, ea există. E adevărat, nu într-o aglomeraţie urbană de dimensiuni considerabile, ci la Vicovu de Sus.

Localitatea e situată în nordul extrem, chiar pe graniţa cu Ucraina, și numără în jur de 17.000 de suflete. Aici, Sorin Plamadă împreună cu soţia sa Fibia şi-au construit micul lor colţ de rai.

Foto 1 Sorin Plamadă a adus mulsul robotizat la oraş

Bunăstare şi confort

Când am coborât din maşină, prima senzaţie a fost că am greşit destinaţia. Fără mirosul acela înţepător, fără gunoi de grajd pe asfalt, de parcă am fi nimerit într-o zonă rezidenţială. Niciun indiciu nu părea să arate că am ajuns de fapt în ferma familiei Plamadă. Abia după ce am trecut pragul casei şi, mai apoi, am intrat în adăpostul principal unde sunt ţinute animalele în lactaţie, am înţeles cum stau de fapt lucrurile. Oameni gospodari şi cu iniţiativă, aceştia au avut grijă ca vacile lor să beneficieze de cele mai bune condiţii de bunăstare şi confort pentru ca cei din jur să se simtă la fel de bine. „Chiar dacă vecinii îmi sunt şi prieteni, am căutat în general să nu-i deranjez, iar managementul dejecţiilor este un aspect la care ţin foarte mult”, mi-a explicat Sorin.

Foto 2 IMG 5072 Sorin Plamadă a adus mulsul robotizat la oraş

A renunţat la Bălţate pentru Holstein

Tâmplar de profesie, acesta s-a apucat de creşterea vacilor pentru lapte în 2010. Iniţial îşi cumpărase animalele după cât de frumoase i se păreau că arată, fără a-l interesa cu adevărat producţia de lapte. Ulterior a realizat că trebuie să şi câştige din această afacere, motiv pentru care a început să se intereseze de animalele mai productive. În 2018 a achiziţionat un tir de juninci gestante Holstein din Germania, după care s-a decis să facă o selecţie mai riguroasă în fermă. A scăpat de vacile neproductive, păstrând doar acele Bălţate pe care a considerat că le poate monta cu material genetic provenit de la tauri Holstein pentru a obţine produşi cu un potenţial mai ridicat de producţie. Astăzi deţine un efectiv de o sută de animale, din care 41 la muls.

Foto 4 detaliu IMG 5170 Sorin Plamadă a adus mulsul robotizat la oraş

Din căruţă în avion!

August 2023 a fost un punct de cotitură în ferma familiei Plamadă. A fost momentul în care Sorin şi Fibia au scăpat de o mulţime de griji, odată cu achiziţia robotului de muls LELY Astronaut. „Diferenţa dintre mulsul clasic şi cel robotizat este ca dintre o căruţă şi un avion. Şi nu exagerez cu nimic spunând asta. E o comparaţie cât se poate de realistă. Când am luat decizia de a cumpăra robotul Lely Astronaut nici măcar nu ştiam toate avantajele pe care le oferă acest sistem automatizat. Dar acum cred cu tărie că aceasta este cea mai bună investiţie pe care am făcut-o până acum. Spre exemplu, nu ştiam că pot afla că o vacă este pe punctul de a se îmbolnăvi, informaţii pe care ţi le oferă robotul, iar eu pot acţiona imediat pentru a preveni ca boala să se instaleze cu adevărat. Eu acum nu mai tratez, ci previn. Ceea ce este un avantaj major pentru sănătatea animalelor din grajd. Sistemul de monitorizare a animalelor face toţi banii”, susţine fără umbră de îndoială suceveanul.

Foto 5 detaliu uger IMG 5224 Sorin Plamadă a adus mulsul robotizat la oraş

10 litri de lapte în plus

Înainte de a face tranziţia la mulsul robotizat, producţia medie zilnică de lapte pe cap de vacă era în jur de 24 de litri. „Înainte mulgeam manual, dar mai mult de două ori pe zi nu puteam să o facem. Şi era oricum un efort fizic foarte mare. Având o fermă de familie, eu eram şi tractorist, şi mulgător, şi manager. Practic, trebuia să mă ocup de toate activităţile din fermă. Chiar dacă lucrează şi soţia cot la cot cu mine, iar copiii ne mai ajută când le permite timpul, am simţit această povară a muncii fizice. Pentru că noi nu avem niciun angajat, lucrăm pe cont propriu”, a ţinut să sublinieze Sorin.

La momentul vizitei noastre, producţia medie zilnică pe cap de animal era de 34 de litri!

Stimularea conductivităţii laptelui

Între timp, a crescut şi media mulsorilor. Dacă înainte mulgea de două ori pe zi, în prezent a ajuns la o medie de 3 mulsori pe cap de animal. „Avem vaci campioane la noi în grajd care au atins o producţie zilnică de lapte şi de 60 de litri. Unele sunt mulse şi de cinci ori într-o zi. Iar datorită faptului că vacile merg voluntar la robot, nu există o presiune pe uger. Animalele sunt foarte relaxate”, consideră bucovineanul. Un alt aspect important, semnalat de Fibia, sunt periile de la robot, care au rolul nu doar de a curăţa mameloanele, ci şi de a stimula conductivitatea laptelui. Iar asta ajută efectiv scurtarea timpilor pe care vacile îi petrec la robot.

Foto 6 IMG 5427 Sorin Plamadă a adus mulsul robotizat la oraş

Tineretul vine tare din urmă

„Dacă mi-ar lua acum cineva robotul de muls, aş vinde toate vacile”, ne spunea Sorin cu maximă seriozitate. Tot el afirmă că acest business a fost gândit ca unul de familie, dar dacă vreunul din copiii săi va dori să continue această activitate sau să îşi facă propria sa fermă, el îl va susţine. Pentru moment, băiatul cel mare, Ruben, pare a fi cel mai interesat de zootehnie. Fibia spune că ambiţia lui este să-şi depăşească tatăl şi să ajungă să deţină doi roboţi de muls. Până atunci, însă, familia Plamadă caută resurse pentru a mai achiziţiona un robot de alăptat viţei, Lely Calm, şi un altul pentru menţinerea curată a adăpostului, Discovery.

Sorin Plamada rezerva IMG 5112 Sorin Plamadă a adus mulsul robotizat la oraş

Am ales Lely pentru istoricul său în domeniul mulsului robotizat. Faptul că Astronaut este deja la a cincea generaţie spune multe. E clar că s-au adus îmbunătăţiri semnificative în timp, astfel încât astăzi a atins cel mai înalt nivel de performanţă. – SORIN PLAMADĂ

CALCULUL PROFITABILITĂŢII

Aproape tot laptele colectat de la vaci, în jur de 1.400 de litri pe zi, este livrat către un procesator local, la preţul de 2,2 lei litrul. „Când am făcut creditul pentru robot, vindeam laptele cu 2,5 lei/litru, iar în momentul în care am achiziţionat robotul, şi practic am început să achit ratele, preţul laptelui scăzuse la 1,8 lei/litru. Am pierdut 30% din venit de pe o zi pe alta. Acum, însă, având în vedere că am crescut şi producţia, ne-am mai echilibrat financiar. Aş putea spune că rata se susţine numai din cei zece litri obţinuţi în plus”, a recunoscut fermierul din Vicovu de Sus.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →