Zi de mare Sărbătoare pentru creștini. De Ovidenie aflăm și cum va fi VREMEA în această iarnă! - Revista Ferma
3 minute de citit

Zi de mare Sărbătoare pentru creștini. De Ovidenie aflăm și cum va fi VREMEA în această iarnă!

intrarea in biserica a maicii domnului Zi de mare Sărbătoare pentru creștini. De Ovidenie aflăm și cum va fi VREMEA în această iarnă!

Foto: doxologia.ro

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prăznuită la 21 noiembrie, este a doua mare sărbătoare religioasă a lunii, după Sfinţii Mihail şi Gavriil, o zi de o importanţă deosebită pentru ortodocși şi catolici.

Intrarea în biserică a Maicii Domnului sau Sărbătoarea Luminii s-a ţinut, prima dată, în secolul al VI-lea când, lângă ruinele templului unde a crescut, a fost construită o biserica închinată Fecioarei Maria.

Praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului este numit şi Aducerea Maicii Domnului la Templu.

Pe 21 noiembrie, ortodocşii merg la biserică la slujbă şi cinstesc această zi prin rugăciune şi ofrande: bucate de post, peşte (este zi de dezlegare la peşte) şi lumânări pe care preoţii le sfinţesc.

Toţi cei care respectă această sărbătoare vor avea parte de sănătate, bucurii şi reuşite, iar în anul următor vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie.

ÎN CALENDARUL POPULAR SĂRBĂTORIM OVIDENIA

Intrarea Maicii Domnului în Biserică are tradiţii care aduc norocul şi sănătatea în familie. În ţara noastră, în tradiţia strămoşească, acestei mari sărbători religioase i se mai spune şi Ovidenia.

Deşi Ovidenia este un cuvânt care vine din slavonă cu sens de „intrare”, în popor are înţeles de „vedere, primă apariţie, văz, vedenie”. Mai este întâlnită în anumite regiuni, ca Moldova şi Bucovina, şi sub numele de Vovidenia, cu aceeaşi semnificaţie.

În tradiţia populară se spune că de Ovidenie se deschid cerurile şi că acum, cei cu sufletul curat pot înţelege graiul animalelor. Tot acum e bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este considerată a fi o zi magică şi este asociată în popor cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele. De aceea, candela trebuie să fie aprinsă în casa fiecărui credincios, iar focul să ardă în cămin toată noaptea, pentru ca în viaţa copiilor din fiecare familie să vină norocul.

În această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita şi se fac previziuni meteorologice.

DESPRE VREME, DE OVIDENIE. VOM AVEA ZĂPADĂ LA IARNĂ?

Se spune că aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi toată iarna! Dacă în noaptea de Vovidenie va fi cer senin, anul viitor va fi secetos şi pomii nu vor avea rod bogat. În schimb, dacă ninge, va urma o iarnă cu multă zăpadă şi un an roditor.

Dacă în ziua praznicului este soare, înseamnă că va urma o vară secetoasă. Dacă este nor şi în jurul nostru este o atmosferă apăsătoare, peste an vor fi epidemii (Doamne ferește!). În schimb, dacă ninge, va urma o iarnă grea.

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →