Consiliul Superior de Sănătate din Belgia, un organism de consiliere ştiinţifică al Serviciului Federal de Sănătate Publică, a aprobat o propunere a Comisiei Europene de relaxare a regulilor privind noile tehnici genomice (NTG), subliniind potenţialul acestora de a creşte durabilitatea agriculturii.
Raportul subliniază că aceste tehnici de editare genetică sunt în conformitate cu ambiţiile UE de mediu, reducând în special utilizarea pesticidelor cu 50% până în 2030, prin creşterea rezistenţei plantelor la paraziţi şi la boli.
Agenţia sprijină, de asemenea, propunerea Comisiei de a clasifica plantele rezultate din noile tehnici genomice în două categorii distincte în proiectul său legislativ. Conform noilor reglementări, plantele care nu se pot distinge de cele obţinute prin reproducere convenţională (NTG1) ar urma să fie scutite de regulile stricte asociate organismelor modificate genetic (OMG), pe când cele cu „modificări mai complexe” (NTG2) ar rămâne să se supună acestor cerinţe.
Agenţia adaugă că plantele NTG1 nu ar trebui să facă obiectul unor reglementări suplimentare privind etichetarea şi trasabilitatea, cu excepţia seminţelor, aşa cum a sugerat Comisia.
Potrivit raportului, în timp ce plantele NTG suferă modificări genetice, ele sunt „foarte diferite” de OMG-urile tradiţionale, deoarece nu sunt transgenice, adică nu conţin gene de la alte specii de plante. Prin urmare, textul concluzionează că „pericolele plantelor NTG1” sunt „asemănătoare” cu cele ale culturilor ameliorate în mod convenţional.
Francezii au o altă opinie
Concluziile raportulului Consiliul Superior de Sănătate din Belgia diferă radical de poziţia adoptată de Agenţia Franceză pentru Alimentaţie, Mediu şi Sănătate şi Siguranţă Ocupaţională (ANSES), a cărei evaluare critică privind legislaţia NTG a stârnit controverse. Raportul ANSES pune sub semnul întrebării propunerea UE de a relaxa reglementările privind culturile editate genetic, invocând „posibilele riscuri” asociate cu aceste tehnici.
Agenţia franceză a publicat deja un aviz cu privire la regulamentul NTG în decembrie, spunând că criteriile Comisiei pentru clasificarea NTG în două categorii nu au o bază ştiinţifică, observaţie împărtăşită şi de agenţia belgiană.