Sătul de situația din agricultură, tulceanul Ion Bălan VINDE FERMA de peste 2.000 ha, prosperă și irigată! - Revista Ferma
4 minute de citit

Sătul de situația din agricultură, tulceanul Ion Bălan VINDE FERMA de peste 2.000 ha, prosperă și irigată!

Trei „D” care determină vânzarea: Decesul, Divorțul și Datoriile!

Fermierul Ion Balan vinde ferma de 2000 hectare Sătul de situația din agricultură, tulceanul Ion Bălan VINDE FERMA de peste 2.000 ha, prosperă și irigată!

Fermierul Ion Bălan din Baia spune că a îmbătrânit și nu are cui lăsa afacerea de familie; e scârbit de cum merg lucrurile în agricultură și își dorește un binemeritat concendiu.

„Sunt trei D care duc la vânzarea fermei: Decesul, că muritori suntem toți, Divorțul și Datoriile! Nu le îndeplinesc, n-am datorii restante, dar îmbătrânesc (pe 19 aprilie împlinește 70 de ani! n.n.) și nu am cui să predau afacerea, copiii au alte îndeletniciri!”, ne-a declarat Ion Bălan, unul dintre cei mai apreciați fermieri din județul Tulcea.

Agricultura e un domeniu cu mari riscuri! Stresul este extraordinar!   

Proprietarul fermei Nalba din Baia, înființată în urmă cu 30 de ani, își dorește o binemeritată pauză. „După atâția ani de agricultură merit și eu să mă duc într-un concediu! Îmi doresc tare mult să nu mă mai scol dimineața cu noaptea-n cap, la 5,00, vreau să dorm liniștit, să nu stau cu grijă: Băi, da` nu plouă! Agricultura este un domeniu cu mari riscuri! Și riscurile astea te macină, vrând nevrând; și nu poți să le ignori, nu ai cum! Stresul este extraordinar!”

„Sunt în discuție cu mulți cumpărători pentru ferma de 2.000 ha, toată irigată; nu avem lucruri semnate, deocamdată negociem. Nu vă dezvălui suma, decât după ce vând! Dar pot să vă spun că din tranzacție, impozitul la stat se duce undeva pe la 2 milioane de euro!”, ne-a declarat fermierul care va păsta pentru el Crama Hamangia (45 ha vie, cu o producție anuală de până la 300.000 litri de vin).

„La ce tâmpenii și prostii te obligă, îți vine să lași agricultura” 

Cât a fost tânăr, Ion Bălan nu gândea să vând ferma. „Acuma – de ce să n-o spun – s-au stricat treburile tare când văd ce tâmpenii și ce prostii ne obligă ăștia să facem; sunt niște aberații, fără ca să țină cont de condițiile locale; îți vine să lași agricultura s-o facă cine-o vrea!”

Și continuă: „Cum poți să lași terenul pârloagă?! Își permite România să lase terenul pârloagă, la nivelul unui județ cum e Constanța? 4% atâta înseamnă din suprafața României: un județ de mărimea Constanței! Mai vine seceta și mai ia din suprafață cam la două județe, și noi, românii, stăm cu mâna întinsă și așteptăm să vadă ce decizii ne dau alții!”

CITEȘTE ȘI: „Avem grijă să păstrăm APA ÎN SOL!” Ion Bălan: „Culturile-s frumoase, dar s-a instalat seceta!”

Vânzarea terenurilor cu darea în plată?!

Revolta fermierului a atins cote înalte când vine vorba despre vânzarea terenurilor. „Haideți, să vă mai spun și alte treburi care sunt pe undeva și niște… atitudini foarte agresive a unor colegi din zonă. (Concurența-i evidentă, dar aici nu prea mai există nicio limită!).

Deși avem legi privind vânzarea/cumpărarea terenurilor agricole, bine reglementate, ce protejază exploatațiile, se face cu vânzarea cu darea-n plată! Sunt societăți care au luat 200 de hectare pe 30-40 de tranzacții fără să facă o procedură după Legea 17/2014, doar cu declarații mincinoase! Sunt ele bănci să dea bani împrumut la zeci de oameni și aceștia nu mai au de unde să dea banii înapoi și să dea terenul? Fiscul nu vede?”, se întreabă mâhnit proprietarul fermei Nalba din Baia, dând vina pe sistemul corupt din România și pe pasivitatea organelor statului.

***

De profesie inginer mecanic agricol, Ion Bălan a fost inginer șef și director SMA, primar al comunei Baia, consilier local, județean și deputat în Parlamentul României.  

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →