„Avem grijă să păstrăm APA ÎN SOL!” Ion Bălan: „Culturile-s frumoase, dar s-a instalat seceta!” - Revista Ferma
3 minute de citit

„Avem grijă să păstrăm APA ÎN SOL!” Ion Bălan: „Culturile-s frumoase, dar s-a instalat seceta!”

Ion Balan fermier din judetul Tulcea „Avem grijă să păstrăm APA ÎN SOL!” Ion Bălan: „Culturile-s frumoase, dar s-a instalat seceta!”

„S-a instalat seceta! Și asta este foarte rău, avem ceva irigații, dar, nu pentru toată suprafața”, era îngrijorat fermierul din județul Tulcea, pentru că prognozele pentru următoarele 10 zile nu sunt optimiste. „Deci, din punctul meu de vedere anul se anunță a fi foarte greu!”

În ferma lui de la Baia de 2.100 ha a semănat cam jumătate din suprafață cu grâu (620 ha) orz (340 ha) și rapiță pe 105 ha.

De asemenea, a înființat cultura de mazăre pentru industrializare pe 200 de hectare și acum seamănă din plin culturile prășitoare de primăvară: floarea soarelui și porumbul.

AVEM GRIJĂ SĂ PĂSTRĂM APA ÎN SOL!

„Terenul se lucrează foarte bine. Executăm lucrările cu multă grijă să păstrăm apa în sol, adică facem arăturile din toamnă, o discuire și în primăvară intervenim doar cu un combinator ușor, în așa fel însă să distrugem buruienile și să facem o ușoară nivelare”, a precizat tulceanul care consideră că tehnologiile noi de prelucrarea solului depind de la zonă la zonă.

„Eu am observat că în zona noastră se pretează sistemul minim till, sunt culturi la care nu mai facem arătura, facem discuitul și semănatul direct. Dar, într-o zonă cu secetă e greu, trebuie să-ți adaptezi tehnologia la condițiile de câmp”, a explicat fermierul.

FERTILIZAREA CULTURILOR, FĂCUTĂ CU MARE ATENȚIE!

Ion Bălan folosește cu bune rezultate genetică românească de păioase de la Fundulea, iar pentru celelalte culturi hibrizi performanți ale producătorilor consacrați.

„Pentru păioase și rapiță, am administrat complex din toamnă, apoi am aplicat sulfatul de amoniu, iar în primăvară pe vegetație am voi completa cu azot în două faze. Cultura de rapiță se irigă în aceste zile.

De asemenea, și la cultura de porumb la semănat administrăm îngrășăminte chimice complexe pe rând și completăm azotul în vegetație în două fracții”, susține fermierul tulcean.

„LA PĂIOASE E COMPLICAT SĂ FACI 6 TONE LA HECTAR!”

Acesta explică faptul că nu cheltuie mai mult de 4.500-5.000 de lei/ha, în funcție de cantitatea de îngrășăminte care dețin ponderea în structura costurilor (circa 40%).

„Deja suntem la limită cu grâul, cu orzul; la prețurile care se anunță și la 5.000 de lei/ha, este complicat să faci o medie de 6 tone. Costurile pentru irigaţii ajung undeva la 2.000 lei/hectar. Deci e nevoie de 1.500-1.700 kg de grâu ca să scot irigaţiile. De asta spun că situația e foarte dificilă”, a reiterat producătorul agricol.

Anul acesta Ion Bălan nu a încheiat contrate pentru a vinde recolta futures. „Am amânat, nu am făcut un contract și constat că prețurile nu vor crește. Orzul și rapița vând imediat la recoltare, grâul îl stochez.

De asemenea, cea mai mare cantitate din porumb o vând și păstrez o parte pentru perioada de iarnă.”

COSTURILE NU SUNT LA LIMITE ACCEPTABILE!

„Preţurile la cereale ar fi bune, dacă costurile erau la limite acceptabile. Am folosit îngrășăminte scumpe, la fel seminţele. Deşi a scăzut preţul cerealelor, preţul produselor care au la bază cereale a rămas ridicat. E nevoie de protejarea pieţei de desfacere. De o creditare avantajoasă”, a afirmat Ion Bălan, la Conferinţa ZF/BT România Irigabilă.

Cisteste si...

plug tras de cal scaled Agricultura cu UN CAL putere

Agricultura cu UN CAL putere

În Bucovina, agricultura de subzistenţă pare să se bazeze încă pe metode de lucru rudimentare şi pe cunoştinţe transmise de […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →