
Acordul comercial de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Noua Zeelandă a intrat în vigoare miercuri, 1 mai și permite exporturi și importuri UE fără taxe vamale pentru mai multe produse agroalimentare.
Comisia Europeană estimează că, în baza acordului, exporturile UE către Noua Zeelandă ar putea crește cu până la 4,5 miliarde de euro anual.
Taxele pentru companiile, producătorii și fermierii din UE vor scădea cu 140 de milioane de euro pe an, iar comerțul dintre Noua Zeelandă și UE este de așteptat să crească cu 30%.
UE este al treilea cel mai mare partener comercial al Noii Zeelande. Comerțul bilateral cu bunuri între cei doi parteneri a crescut constant în ultimii ani, ajungând la aproape 9,1 miliarde de euro în 2022.
EXPORTURI UE FĂRĂ TAXE VAMALE
Acordul comercial de liber schimb cu dintre UE și Noua Zeelandă prevede eliminarea taxelor vamale pentru produse cheie exportate din UE, precum carne de porc, produse lactate, brânzeturi, vin și vin spumant, ciocolată, dulciuri din zahăr, înghețată și biscuiți.
IMPORTURI UE FĂRĂ TAXE VAMALE
În ceea ce privește importurile, Comisia Europeană susține că „produsele agricole sensibile ale UE”, cum sunt carnea de vită, carnea de oaie și produsele lactate vor fi protejate cu „cote tarifare atent concepute”.
Acordul permite intrarea pe piața comunitară a 10.000 de tone de carne de vită din Noua Zeelandă, cu o taxă redusă de 7,5%. Comisia precizează că este o cantitate mică și este vorba doar de carne de vită de calitate ridicată, de la bovine crescute pe pajiști naturale.
De asemenea, vor putea fi importate fără taxe vamale 38.000 de tone de carne de oaie, 25.000 de tone de brânză și 3.500 de tone de zer.
Taxele vamale vor fi reduse la 20% și pentru 15.000 de tone de lapte praf.
De asemenea, va fi redusă treptat, până la 5%, și taxa de import pentru 36.000 de tone de unt. Până acum, Noua Zeelandă putea exporta în UE peste 47.000 tone de unt, cu o taxă de 38%.
Toate aceste cantități vor putea fi importate pe piața UE în următorii șapte ani.
PRODUSE UE PROTEJATE ÎN NOUA ZEELANDĂ
Acordul de liber schimb dintre UE și Noua Zeelandă protejează toate indicațiile geografice (IGP) ale UE pentru vinuri și băuturi spirtoase (aproape de 2.000 de nume), printre care Prosecco, vodcă poloneză, Rioja, Champagne și Tokaji.
În plus, 163 dintre cele mai renumite alimente recunoscute în UE, precum brânzeturile Feta sau Parmigiano Reggiano, șunca Istarski pršut, măslinele Kalamatas vor fi protejate în Noua Zeelandă.
Comisia Europeană precizează că standardele UE privind sănătatea și siguranța alimentară se aplică tuturor produselor importate în UE.
Negocierile pentru un acord comercial între UE și Noua Zeelandă au început în iunie 2018 și au durat peste patru ani. Parlamentul European a votat adoptarea acordului în noiembrie 2023, iar Noua Zeelandă și-a încheiat procedura de ratificare a acordului pe 25 martie 2024.