Vot în Parlamentul UE care afectează toți fermierii! - Revista Ferma
3 minute de citit

Vot în Parlamentul UE care afectează toți fermierii!

 

tineri fermieri PNS 2023 Vot în Parlamentul UE care afectează toți fermierii!

Astăzi, Parlamentul European a aprobat oficial, cu 428 de voturi ”pentru”, 131 voturi ”împotrivă” și 44 de abțineri, reînnoirea măsurilor privind importul de cereale și de produse agroalimentare din Ucraina în UE, în baza acordului la care instituțiile europene au ajuns pe data de 8 aprilie 2024, iar organizațiile de fermieri din UE au reacționat.

Taxe import cereale Ucraina: Ce se modifică!

Redăm poziția transmisă de COPA-COGECA cu privire la decizia instituțiilor UE privind comerțul cu produse agroalimentare dintre Ucraina și UE:

”Deși acest acord reprezintă o îmbunătățire în comparație cu măsurile comerciale anterioare, rămâne o provocare pentru producătorii și procesatorii din UE, care vor urmări cu atenție implementarea corectă a acestuia.

Toată atenția trebuie să se concentreze acum asupra revizuirii Acordului de asociere dintre Ucraina și UE care va guverna relația noastră comercială cu Ucraina după 6 iunie 2025.

Producătorii și procesatorii din UE vor trebui să fie incluși în această discuție, iar cererile lor vor trebui să primească răspuns, pentru a asigura un rezultat echilibrat.

Deși compromisul extinde perioada de referință, încorporând a doua jumătate a anului 2021 și include unele produse suplimentare, cum ar fi ovăzul și crupele, nu răspunde preocupărilor producătorilor și procesatorilor din UE. Volumele importate vor rămâne semnificative și vor continua să afecteze piețele. În plus, nu sunt planificate restricții pentru cerealele cu impact enorm, cum ar fi grâul comun și orzul.

Ca atare, atenția se îndreaptă acum către renegocierea Acordului de asociere dintre Ucraina și UE, pentru a asigura o mai bună protecție pentru producătorii și procesatorii europeni și pentru a susține standardele împotriva efectelor pe termen lung.

Solidaritatea cu fermierii ucraineni rămâne esențială, iar fermierii și producătorii din UE rămân gata să își facă partea.

Nu se poate uita însă, că prin măsurile comerciale adoptate astăzi, volumele exportate către Europa rămân substanțiale și nu vor fi sustenabile pe termen lung, mai ales în condițiile în care standardele de producție din Ucraina și cele privind culturile agricole rămân mai scăzute decât în UE.

Pentru supraviețuirea sectoarelor sensibile ale UE, va fi esențial ca instituțiile europene să se asigure că Acordul de asociere revizuit va oferi garanțiile necesare pentru a menține viabilitatea economică a producătorilor și procesatorilor din UE.”

Reprezentanții Copa-Cogeca precizează că acest punct de vedere este transmis în numele următoarelor organizații ale fermierilor europeni:

AVEC – Asociația Procesatorilor de Păsări și Comerțului de Păsări de curte din țările UE

CEFS – Asociația Europeană a Producătorilor de Zahăr

CEPM – Confederația Europeană a Producției de Porumb

CIBE – Confederația Internațională a Producătorilor de Sfeclă Europeană

COPA-COGECA – Vocea unită a fermierilor și a cooperativelor acestora din Uniunea Europeană

EUWEP – Uniunea Europeană a Comerțului cu ridicata cu ouă, produse din ouă, păsări de curte și vânat

Manifestul Copa-Cogeca: 7 priorități cheie pentru agricultura UE!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →