Decizie aprobată la nivel european privind scutirea de taxe import cereale Ucraina și cote la exporturi ucrainene de produse agroalimentare către statele UE. Ce se modifică!
Reprezentanții statelor membre ale UE (COREPER) au confirmat, pe 8 aprilie, acordul provizoriu încheiat în aceeași zi între președinția Consiliului UE și reprezentanții Parlamentului European privind reînnoirea suspendării taxelor de import și a cotelor la exporturile ucrainene către UE până la 5 iunie 2025, anunță Consiliul UE.
În același timp, UE a decis să consolideze protecția produselor agricole sensibile prin consolidarea mecanismelor de salvgardare automate deja incluse în măsurile comerciale autonome aplicabile în prezent, care includ luarea în considerare a oricărui impact negativ asupra pieței unuia sau mai multor state membre, mai degrabă decât doar pe piața UE în ansamblu (cum este cazul acum).
O nouă protecție automată va fi adăugată și pentru anumite produse sensibile, cum ar fi carnea de pasăre, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere.
Măsurile comerciale autonome (ATM) vor permite Ucrainei să continue să genereze venituri proprii din fluxurile comerciale cu UE, ceea ce este important pentru a-și susține economia. Împreună cu sprijinul militar, financiar și umanitar extins al UE, acest lucru va ajuta Ucraina să se redreseze pe termen lung, precum și să se integreze treptat în piața internă a UE, se precizează în comunicatul transmis de Consiliul UE.
Principalele prevederi ale regulamentului
Regulamentul se va aplica de la 6 iunie 2024 până la 5 iunie 2025 și se referă la continuarea suspendării tuturor taxelor vamale și contingentelor restante în temeiul titlului IV din Acordul de asociere UE-Ucraina (DCFTA).
Regulamentul va include, de asemenea, două mecanisme de salvgardare pentru a proteja piața UE:
- o versiune consolidată a mecanismului existent, care se va aplica pe baza unei monitorizări regulate, permițând Comisiei să impună orice măsură cu condiția îndeplinirii unor condiții specifice;
- un nou mecanism de salvgardare automat, care va obliga Comisia să reintroducă contingente tarifare dacă importurile de păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb, crupe și miere depășesc media aritmetică a cantităților importate în a doua jumătate a anului 2021, 2022 și 2023.
Elementele cheie ale acordului provizoriu
- extinderea domeniului de aplicare al mecanismului automat de salvgardare pentru a include patru produse suplimentare (ovăz, porumb, crupe și miere);
- scurtarea perioadei de timp pentru activarea mecanismului automat de salvgardare de la 21 la 14 zile;
- prelungirea perioadei de referință pentru a determina dacă importurile depășesc un anumit prag (adăugând a doua jumătate a anului 2021 la perioada 2022-2023);
Potrivit datelor Comisiei Europene, importurile UE de porumb din Ucraina au crescut cu 62%, iar cele de grâu cu 960% în 2022 față de 2021: Unde ajung cerealele din Ucraina?
- angajamentul Comisiei de a monitoriza mai bine importurile de cereale, în special de grâu, și de a utiliza instrumentele de care dispune în cazul perturbărilor pieței, precum și angajamentul de a lua măsurile necesare în temeiul Acordului de asociere cu Ucraina, cât mai curând, pe măsură ce sunt adoptate noile măsuri comerciale autonome, pentru a urmări, prin consultări cu Ucraina, procesul de liberalizare reciprocă a tarifelor.
Pașii următori
După acordul din COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană),
Comisia pentru Comerț Internațional a Parlamentului European este invitată să confirme, pe 9 aprilie, rezultatul negocierilor interinstituționale dintre Consiliul UE și Parlamentul European.
Poziția Parlamentului European în primă lectură va fi apoi adoptată în a doua sesiune plenară din aprilie 2024.
Regulamentul va fi apoi adoptat de Consiliul UE, semnat de reprezentanții Consiliului și ai Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare la 6 iunie 2024.
La 31 ianuarie 2024, Comisia Europeană a propus prelungirea suspendării taxelor și cotelor de import pentru toate importurile din Ucraina către UE pentru încă un an. Propunerea a fost prezentată în contextul războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, nevoia rezultată de a continua sprijinirea economică a Ucrainei și având în vedere că Ucrainei i s-a acordat, în iunie 2022, statutul de candidat la UE, iar negocierile de aderare au fost deschise în decembrie 2023.