Europa e tot mai dependentă de îngrășămintele din Rusia. Avertisment de la un mare producător! - Revista Ferma
2 minute de citit

Europa e tot mai dependentă de îngrășămintele din Rusia. Avertisment de la un mare producător!

administrare ingrasaminte la porumb Europa e tot mai dependentă de îngrășămintele din Rusia. Avertisment de la un mare producător!
Credit foto @iStock.com/MaRRitch

Europa se îndreaptă cu repeziciune spre situația ingrată în care va fi dependentă de îngrășămintele rusești, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători europeni de îngrășăminte necesare pentru culturile agricole.

Îngrășămintele pe bază de azot sunt produse pe bază de gaze naturale iar Rusia exportă cantități din ce în ce mai mari în Europa, înlocuind o parte din gazele sale naturale care acum sunt interzise în UE, spune Svein Tore Holsether, director general Yara International, unul din cei mai mari producători de îngrășăminte pe bază de azot, informează Financial Times, citat de Agerpres.

„Îngrășămintele sunt noile gaze. Este paradoxal că obiectivul este reducerea dependenței Europei de Rusia și acum intrăm pe nesimțite într-o situație în care transferăm Rusiei puterea asupra unui produs esențial pentru producția alimentară”, a declarat Holsether.

Potrivit Eurostat, în perioada iunie 2022-iunie 2023, UE a importat de două ori mai multă uree, un îngrășământ frecvent utilizat, din Rusia decât în precedentele 12 luni. În sezonul curent, care se va încheia în luna iunie 2024, importurile din Rusia sunt mai mici dar totuși peste media istorică și sunt responsabile pentru o treime din importurile totale de uree în blocul comunitar.

CITEȘTE ȘI: Prețurile îngrășămintelor se prăbușesc – pe piața mondială. Când vor plăti şi fermierii mai puțin?

Prețul îngrășămintelor a explodat după invazia rusească din Ucraina, iar sancțiunile impuse Rusiei au limitat cantitățile de gaze naturale disponibile, materia primă din care sunt produse îngrășămintele pe bază de azot. Asta îi afectează financiar pe fermierii europeni, în timp ce fermierii din alte părți, în special din Africa, au încetat pur și simplu să mai folosească îngrășăminte, reducând randamentele și agravând o criză financiară mondială, scrie euractiv.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →