Prețurile îngrășămintelor se prăbușesc - pe piața mondială. Când vor plăti şi fermierii mai puțin? - Revista Ferma
4 minute de citit

Prețurile îngrășămintelor se prăbușesc – pe piața mondială. Când vor plăti şi fermierii mai puțin?

Scăderea prețurilor globale la uree va provoca, mai devreme sau mai târziu, corecții semnificative ale prețurilor și în statele UE.

depozitare ingrasaminte 02 b Prețurile îngrășămintelor se prăbușesc - pe piața mondială. Când vor plăti şi fermierii mai puțin?

Prețurile îngrășămintelor cu azot au scăzut brusc pe piaţa mondială. Cu toate acestea, corecţiile globale ale preţurilor pentru cele mai importante îngrăşăminte nu au ajuns încă să se reflecte în preţurile plătite de către fermierii din statele UE. Cel mai probabil este (încă) o chestiune de timp (minim 1-2 luni) până când scăderea preţurilor la importatori va ajunge şi la utilizatorii finali ai îngrăşămintelor. Comercianţii trebuie să lichideze stocurile existente şi s-ar putea ca, până atunci, să trecă şi campania de primăvară…

India şi-a redus achiziţiile

Semnalul scăderii prețului global pentru îngrășămintele cu azot a fost rezultatul ultimei licitații din India pentru achiziționarea de uree. Din cele 725.000 de tone ofertate în cadrul licitației, indienii au ajuns să cumpere doar 340.000 de tone deoarece se pare că India are încă stocuri importante de uree, iar prețurile cerute de cumpărători au fost prea mari, cred analiștii Agrarheute. Rezultatul a fost că prețurile ureei s-au prăbușit în toate locurile de tranzacționare importante.

Valoarea de referință internațională pentru ureea din Orientul Mijlociu a scăzut cu 25 de dolari pe tonă, până la 300 de dolari pe tonă pentru livrările din aprilie. Pentru termenele din luna mai, prețurile au scăzut chiar la 295 euro/tonă. Chiar dacă Egiptul (unul dintre cei mai importanți furnizori de îngrăşăminte azotoase ai Europei) nu a fost prezent la licitația din India, raportează analiștii, dar și prețurile FOB din Egipt au scăzut cu aproximativ 15 dolari, până la 315 dolari/tonă.

În plus, China ar putea permite reluarea importurilor de uree din Egipt şi că livrările vor începe în curând, punând astfel o presiune suplimentară pe piața globală. Cu toate acestea, prețurile globale la sulfatul de amoniu au rămas stabile, în ciuda turbulențelor din sectorul ureei, dar și aici cotațiile sunt sub presiune şi sunt susceptibile să urmeze tendinţa prețurilor ureei.

De ce nu se schimbă preţul în Europa?

Prețurile de export pentru azotatul de amoniu și îngrăşământ lichid cu azot (KAS) au fost, de asemenea, puțin modificate deoarece sezonul de vânzări în Europa se apropie de sfârșit și cererea a scăzut considerabil. Dar scăderea prețurilor globale la uree va provoca, mai devreme sau mai târziu, corecții semnificative ale prețurilor și în statele UE.

Scăderea prețurile globale ale DAP a continuat şi în prima parte a luni aprilie săptămână. În special, prețurile DAP din China au scăzut semnificativ, iar piața americană a îngrășămintelor cu fosfor a scăzut, de asemenea, brusc.

Evoluţie preţ îngrăşăminte în statele UE (16 aprilie 2024)

Pevolutie pret ingrasaminte UE 16aprilie2024 Prețurile îngrășămintelor se prăbușesc - pe piața mondială. Când vor plăti şi fermierii mai puțin?

Vezi care erau preţurile îngrăşămintelor la finalul lunii martie.

Ce se întâmplă în Germania

La mijlocul lunii aprilie, prețurile de pe piața spot pentru uree în porturile de import germane erau de aproape 440 de euro pe tonă, cu aproape 25 de euro mai ieftine decât în martie.

Chiar dacă corecțiile globale ale prețurilor pentru cele mai importante îngrășăminte nu au ajuns încă pe piața germană, acest lucru ar trebui să se întâmple cel târziu până în luna mai și va duce la reduceri de preț pentru îngrășămintele cu azot și fosfor.

  • Cererile de preț ale comercianților și importatorilor pentru îngrăşământ lichid cu azot (KAS) au rămas neschimbate pe parcursul lunii aprilie, în porturile de import și punctele de vânzare en-gros, de 307 euro pe tonă, aceleaşi ca în martie.
  • Soluția lichidă de îngrășământ azotat de amoniu-uree (AHL) continuă să fie comercializată la puțin peste 300 de euro pe tonă, la fel ca în martie.
  • Pentru îngrăşămintele Korn-kali (îngrăşăminte tip NKP), comercianții au redus cu 5 euro preţul comparativ cu luna martie, până la 333 euro/tonă.

În Europa, prețurile pentru îngrăşămintele cu potasiu sunt printre cele mai ridicate din lume, ceea ce sugerează că există loc pentru prețuri mai mici în viitor.

Pentru cel mai important îngrășământ cu fosfor folosit de fermierii germani, fosfatul de diamoniu (DAP), preţurile în porturile de import au fost de 645 de euro pe tonă în a doua săptămână din aprilie, cu 5 euro mai puțin decât în martie.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →