De 1 MAI, în SOLAR! Vasile Mătrășoaie: „Eu sărbătoresc prin muncă!” - Revista Ferma
3 minute de citit

De 1 MAI, în SOLAR! Vasile Mătrășoaie: „Eu sărbătoresc prin muncă!”

Vasile Matrasoaie legumicultor din judetul Suceava De 1 MAI, în SOLAR! Vasile Mătrășoaie: „Eu sărbătoresc prin muncă!”

Chiar dacă e 1 Mai, Ziua Muncii, fermierii nu au timp de sărbătoare, vremea este bună de lucru, câmpul nu așteaptă. Pentru mulți dintre truditorii ogoarelor, Arminden este o zi normală de campanie!

DE 1 MAI, ÎN SOLAR

Vasile Mătrășoaie a rămas la fermă peste noapte ca în această dimineață de 1 Mai să fie în solar. „O zi fără muncă înseamnă o noapte fără somn! Am de pus niște cartofi mov și un fel de trufe, cartoful chinezesc Yam, primit de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău”, a explicat legumicultorul sucevean.

La muncă îl ajută Marius, băiatul său. Maria, soția, vinde verdețuri și rădăcinoase la tarabă în Piața Centrală din Suceava. Dar, „nu merge, e cam prost, oamenii nu au bani.”

„Mi-a promis cineva că o să vină la treabă! Aș! Lumea a intrat în sărbători, nu vrea nimeni să muncească!”, și-a arătat nemulțumirea Mătrășoaie.

S-a înscris în Programul Tomata și a început plantatul. Are varietăți noi de roșii de la BRGV, între care și un soi surpriză, în premieră în România, creat de cercetătorul acad. dr. ing. preot Costel Vînătoru, directorul Băncii.

„Minunății”: de la cel mai mic pepene la planta care curentează!

Și în acest an în ferma din Dumbrăveni va cultiva sortimente de ardei gras, pe 1000 mp, între care vedeta Uriașul de Buzău, ardei capia tot pe 1000 mp, două hectare de pepeni verzi și galbeni.

De asemenea, are și alte… „minunății”: plante medicinale, tarhonul mexican, tutunul cubanez, crizantema comestibilă, ardeiul iute tricolor (pe un singur fir cresc fructele în roșu, galben și albastru), pepenele cu gust de coniac și vanilie, dar și cel mai mic pepene din lume, de numai 3 cm!, dovleac cu miros de pâine, dovlecelul șarpe, planta care curentează și o altă noutate: planta unicorn care ține insectele dăunătoare la o distanță de 100 m!

„Am mărit suprafața cu 70 ari pentru a semăna direct în câmp varietățile de ceapă, cartof și rădăcinoase: morcov, pătrunjel, țelină, sfeclă roșie, păstârnac, urmând ca după Paști să plantez pepenii verzi și galbeni”.

Vasile Mătrășoaie are opt solarii cu modernizate, pe structură metalică, cu o suprafață de 90 de ari.

A săpat două fântâni cu apă freatică la suprafață, trage cu 4 pompe să irige prin picurare și aspersie 3 hectare de teren. Pentru fermă produce în jur de 50.000 de fire de răsad.

CITEȘTE ȘI: Cele 1001 de minunății din grădina lui Mătrășoaie

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →