Semănatul smart, soluţia Agreena - Revista Ferma
3 minute de citit

Semănatul smart, soluţia Agreena

Semănatul smart, soluţia AgreenaSuntem în plin sezon de semănat, moment în care, după cum ştim, se lucrează solul, iar toate lucrările sunt efectuate pentru a obţine o recoltă bogată. Agricultura convenţională se bazează foarte mult pe inputuri şi pe seminţele de calitate superioară.

Noua agricultură, agricultura carbonului propune în schimb o atenţie sporită la protejarea biodiversităţii solului şi nu numai, prin lucrări reduse sau eliminate complet atât la nivelul solului cât şi în general. Dilema fermierilor se leagă de întrebarea – cum pot să produc mai mult, lucrând pământul mai puţin?

Rezultatele se văd pe termen lung, astfel că biodiversitatea la nivelul solului indică un teren mai fertil, mai sănătos şi cu nutrienţi specifici atât de necesari hrănirii şi creşterii unei culturi. Agreena propune chiar no till, ceea ce înseamnă excluderea completă a aratului şi lăsarea resturilor vegetale pe teren după recoltare, urmând ca acestea să hrănească viitoarele plante ce vor da rod.

“Biodiversitatea nu se va vedea în primul an şi, în general, soluţiile agronomice din agricultura carbonului nu acţionează imediat. În general, este bine să ne aşteptăm la rezultate vizibile în decurs de 3-5 ani. Însă pentru a susţine eforturile de până atunci şi tranziţia fermierilor de la agricultura convenţională la agricultura carbonului, a fost creat programul AgreenaCarbon, unde sunt invitaţi să se înscrie toţi fermierii ce au adoptat practici benefice pentru mediu şi climă”, declară Mihaela Vasile, Market Lead Agreena România şi Moldova.

Fermierii sunt recompensaţi pentru munca lor în scopul protejării mediului înconjurător, pentru a-şi putea finanţa acest demers şi lucrările aferente. Prin monitorizare precisă şi audit extern, pot câştiga între 1-3 credite de carbon per hectar ce pot fi valorificate pe piaţa voluntară de carbon, independent sau prin intermediul Agreena.

Pe lângă tehnica no-till, tot pentru protejarea solului şi disturbarea minimală a acestuia este recomandată folosirea fertilizatorilor organici. Putem păstra idee de input, aşa cum suntem obişnuiţi, dar cu mai multă precizie şi cu îngrăşăminte adecvate putem menţine în continuare un echilibru în ecosistem.

Toate aceste demersuri nu doar protejează solul, ci şi conservă apa în sol, o resursă vitală, mai ales în zonele secetoase. Adoptarea unui semănat inteligent, smart, poate aduce atât beneficii de ordin moral, cât şi financiar. Deja peste 1000 de fermieri au fost recompensaţi pentru eforturile lor de a combate schimbările climatice şi de a avea un impact pozitiv asupra mediului.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →