Micii și fripturile pentru 1 Mai, la control! ANSVSA a luat la puricat furnizorii de alimente. Ce nereguli au găsit inspectorii? - Revista Ferma
2 minute de citit

Micii și fripturile pentru 1 Mai, la control! ANSVSA a luat la puricat furnizorii de alimente. Ce nereguli au găsit inspectorii?

produse din carne romanesti Micii și fripturile pentru 1 Mai, la control! ANSVSA a luat la puricat furnizorii de alimente. Ce nereguli au găsit inspectorii?
Credit foto @iStock.com/georgemuresan

În perioada 23 – 30.04.2024, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus acţiuni specifice perioadei premergătoare zilei de 1 Mai, prin intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, se arată într-un comunicat al instituției.

Scopul acţiunii a fost protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic.

Acțiunea, desfășurată de ANSVSA la nivel național, s-a concretizat prin verificarea a 3.211 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

308 AMENZI, ORDONANȚE PENTRU INTERZICEREA ACTIVITĂȚII

Abaterile constatate de inspectorii ANSVSA au fost sancționate prin aplicarea a 308 de amenzi contravenționale, care au totalizat 2.261.800 de lei.

Totodată, au fost emise 7 ordonanțe de suspendare a activității, 7 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/sechestru pentru o cantitate de 721 de kg de produse alimentare, produse care prezentau un potențial risc pentru sănătatea consumatorilor.

Detaliat, în perioada menționată, controalele inspectorilor ANSVSA au vizat: 997 de restaurante, 64 de pizzerii, 25 de cantine, 102 cofetării-patiserii, 258 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 128 de pensiuni turistice, 305 de unități de tip hipermarket/supermarket, 850 de magazine alimentare, 231 de unități mobile de comercializare a alimentelor, 227 de târguri – expoziții de produse alimentare și 24 puncte gastronomice locale.

CE NEREGULI AU DESCOPERIT INSPECTORII ANSVSA?

Principalele neconformități constatate au fost: nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea, întreținerea spațiilor, echipamentelor de lucru și folosirea ustensilelor și recipentelor în stare insalubră, ambalarea, etichetarea necorespunzătoare, expunerea la comercializare a produselor alimentare fără etichetă, utilizarea spațiilor neautorizate/ înregistrate sanitar veterinar, nedemonstrarea trasabilității produselor alimentare.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →