IONUȚ PAVEL, fermier: ”Grâul este în STRES HIDRIC! Va fi un an PIERDUT!” - Revista Ferma
3 minute de citit

IONUȚ PAVEL, fermier: ”Grâul este în STRES HIDRIC! Va fi un an PIERDUT!”

Ionut Pavel fermier Tecuci IONUȚ PAVEL, fermier: ”Grâul este în STRES HIDRIC! Va fi un an PIERDUT!”

Fermierii din zona Tecuciului au suficiente motive de supărare; pentru ei se prefigurează încă un an aproape de dezastru: cu secetă, cu pierderi de producție, cu datorii neachitate.

„Din ultimele șase sezoane, doar 2012 a fost unul normal, în rest: SECETĂ pedologică, RECOLTE extrem de MICI și DATORII ROSTOGOLITE de la un an la altul. Problema noastră nu este să realizăm profit, ci să LIMITĂM cât putem PIERDERILE!”, ne-a declarat inginerul Ionuț Pavel, directorul Cooperativei Agricole „Drumul Belșugului”  din Tecuci, județul Galați.

Acesta susține că frontul de precipitații căzute în ultima perioadă nu mai ajută culturile de grâu, doar completează deficitul de umiditate, necesar prășitoarelor de primăvară.

„La grâu nu vom trece de 3 tone la hectar!”

„A plouat generalizat între 15 și 20 de litri pe toată zona, apa ajută doar culturilor de primăvară. Grâul era deja intrat în stres hidric, 2-3 frunze la bază sunt uscate și, cu siguranță, vom avea pierderi de producție. Dacă totul va decurge normal de aici încolo, nu vom trece de o medie de 3 tone la hectar! Și la 80 de bani kilogramul de grâu, oferit în aceste zile de achizitori, tot pierdere este”,  a susținut Ionuț Pavel, precizând că dacă vor mai fi precipitații, se impune tratarea plantelor pentru fuzarioza spicului.

La nivelul Cooperativei „Drumul Belșugului” sunt înființate 2.500 ha cu grâu de toamnă, din care circa 15-20% din suprafață a fost amenajată la irigat în acest an. Aici, grâul promite o recoltă normală.

„Nu pun bază în sezonul de primăvară”!

„Fermierii noștri își pun speranțe în culturile de primăvară, dar prețurile mici nu vor asigura acoperirea costurilor, de profit nici nu mai vorbim. Eu, personal, nu pun bază în sezonul de primăvară, va fi un an pierdut”, și-a arătat neîncrederea ing. Ionuț Pavel.

„E pentru prima dată când avem mai multă floare decât porumb. Ne-am gândit că va fi secetă și anul ăsta (rezerva de apă din sol după sezonul rece a fost minimă) și apoi la floarea soarelui chiar și cu o producție mai mică de vreo 2 tone avem șanse să ne apropiem o bună parte din costuri. De porumb nici nu mai vorbim.

Plus că floarea valorifică apa necesarul de apă la floarea soarelui e mai mic. Bine, noi nu ne dorim asta pentru că nu e recomandat să ai floare multă, că vom avea probleme în rotația culturilor, dar este un an cu decizii grele și am apelat la soluția aceasta. E de dorit ca floarea soarelui și rapița să ocupe maxim 20-25% din suprafață, nu e nicio bucurie să ai 35-40%, dar nu am avut încotro!

De asemenea, rapița este rară, nu am întors-o din două motive: creștea suprafața de floare și apoi chiar și la o producție de 2.000 kg la hectar, la prețul de 2.000 lei tona, ne putem scoate cheltuiala!”, a explicat directorul cooperativei tecucene.

Ionuț Pavel:  Problema e că fermierii au apelat anul trecut la creditele IMM Invest, pot să spun că a fost un ajutor, și acum o să vină scadența! Așa că va fi un an foarte dificil!”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →