
Cunoscutul fermier Laurențiu Baciu a schimbat tehnologia de însămânțare a culturilor prășitoare de la 70 la 52 cm distanță între rânduri!
Pregătirea a fost făcută odată cu testările în fermă și achiziția unor utilaje performante pentru acest gen de lucrări în acest an.
Laurențiu Baciu și-a programat să cultive 1.000 de hectare cu porumb și 200 cu floarea soarelui.
„Începând din acest sezon, am semănat porumbul și floarea soarelui la 52 de cm și nu la 70 cât prevede tehnologia clasică. Prin reducerea distanţei între rânduri se realizează o mai bună distribuţie a plantelor în lan, optimizarea spațiului de nutriție și un spor de producție de circa 10%.
Am dotat ferma cu două semănători performante, tractate de tractoare de putere, conduse de doi dintre cei mai de ispravă operatori pe care îi am în fermă. Viteza de lucru realizată a fost de 100 hectare la zi”, ne-a declarat Laurențiu Baciu.
SĂRBĂTORIM PE CÂMP SFINTELE PAȘTI
Fermierul este mulțumit de semănăturile de toamnă. „Sunt bunișoare, a plouat, dar nu mult, pe noi ne avantajeză faptul că suntem într-o zonă mai rece și se pierde mai greu apa din sol.”
„Noi, cei din agricultură, sărbătorim pe câmp Sfintele Paști. Sunt lucrările specifice timpului, care nu suferă amânare. Întreținem culturile, facem al doilea tratament la rapiță și grâu, erbicidăm culturile de prășitoare răsărite. Deci, avem treabă în aceste zile de sărbătoare creștinească!”, a explicat el.
JUCĂTORI LA APARATELE… NOROCULUI!
Laurențiu Baciu deplânge starea în care se află producătorii agricoli. „Agricultura a devenit ca un joc la păcănele!
Fermierii sunt niște jucători la aparate care tot mai trag nădejde că vor câștiga de la un an la altul! Se adâncesc în cheltuieli cu speranță că se va întâmpla ceva care să-i salveze!”, susține acesta.
DEFICIT DE 1.000 LITRI DE APĂ/MP
Și una dintre cauze este seceta.
În județul Bacău, deficitul de apă din sol este enorm din cauza secetei. „Real, este la 1000 litri pe mp! Am ajuns să gândim în termenii: ploaia asta mai duce vegetația încă o săptămănă, încă două! La mine, unde am ferma, pe colinele Tutovei, e greu să vorbim de irigații, nu am sursă de apă aproape, iar costurile cu un proiect sunt neeconomice. Sunt fermieri care au irigat și tot au ieșit în pierdere!”, susține Baciu.