Ing. Mihai Budai: La rapiță am făcut deja trei tratamente. La 2 lei/kg, cu greu s-ar recupera cheltuielile - Revista Ferma
2 minute de citit

Ing. Mihai Budai: La rapiță am făcut deja trei tratamente. La 2 lei/kg, cu greu s-ar recupera cheltuielile

mihai budaia118 b Ing. Mihai Budai: La rapiță am făcut deja trei tratamente. La 2 lei/kg, cu greu s-ar recupera cheltuielile

Ferma Cuc Agrocompany, din județul Bihor, exploatează 8.500 hectare de teren arabil, din care 3.000 hectare cu cereale păioase, 1.850 hectare cu rapiță, 1.000 hectare cu floarea soarelui, aproape 3.000 hectare cu porumb și 100 hectare cu lucernă pentru fân.

Ce spune Mihai Budai, consilier tehnic Cuc Agrocompany, despre cum merg culturile însămânțate în toamna anului trecut:

Este sezonul extraordinar de păgubos în ceea ce privește atacul de dăunători. Neavând iarnă deloc, am avut atac mare de gărgărița tulpinilor de rapiță, am avut atac mare de meligethes la rapiță și a trebuit să intrăm chiar de trei ori cu insecticide. Mai mult de atâta, din cauza lipsei complete a precipitațiilor în această primăvară, talia la rapiță, în afară de solurile unde avem aport freatic, este până la nivelul de curea, în condițiile în care, la nivelul de înflorire care este aproape de 80-85%, rapița ar trebui să aibă o talie de măcar 1,5 -1,6 cm.

Dacă nu vin ploi cât de cât semnificative din punct de vedere al cantității de apă, adică 18-20 de litri, atunci ne limităm la o producție de 3.000 de kilograme la hectar. În condițiile în care prețul ar fi de 1,8-2 lei pe kilogram, cu greu s-ar recupera cheltuielile, dar nu putem nicidecum să vorbim despre vreun oarecare profit.

La cultura de cereale păioase, din păcate, în 10-12 aprilie aveam înspicare la cerealele păioase – orz, orzoiacă și am găsit și la soiul românesc de grâu Glossa înspicare de 15-20%. Talia nu este ce trebuie, înspicarea este atipică, este la 3 internoduri, în condițiile în care, în mod normal, ar trebui să fie la minimum 4 sau 5 internoduri, astfel că s-ar putea să reducă capacitatea de producție, pentru că nu avem foliajul necesar pentru a alimenta un spic care să formeze multe spiculețe cu multe boabe în spiculeț și ca atare ar putea fi redusă producția și limitată probabil la 5.000 – 5.500 kilograme la hectar.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →