Săndel Malaxa: „SPRIJINUL CUPLAT se dă la toată lumea! Se împarte sărăcia la toți, ca la CAP!” - Revista Ferma
3 minute de citit

Săndel Malaxa: „SPRIJINUL CUPLAT se dă la toată lumea! Se împarte sărăcia la toți, ca la CAP!”

Un fermier revoltat care de 3 ani a fost numai în pierdere!

Sandel Malaxa crescator de Merinos de Palas Săndel Malaxa: „SPRIJINUL CUPLAT se dă la toată lumea! Se împarte sărăcia la toți, ca la CAP!”
Credit foto ovine @www.icdcocpalas.ro

Industria grea a agriculturii – creșterea animalelor – este un sector cu foc continuu: n-are vreme de răgaz, n-are sărbătoare, cere muncă multă şi sudoare!

Așa că Ziua Muncii îl găsește pe Săndel Malaxa la stână, la datorie! Cum se va întâmpla, de altfel, și în timpul Sărbătorilor Pascale. Fermierul din Fârțănești, (jud. Galați) crește 500 de oi Merinos de Palas, rasă pură, și de patru ani se nevoiește cu un singur om la fermă. Acum i-a dat liber…  

„TOATĂ MUNCA MEA DE 10 ANI S-A DUS PE APA SÂMBETEI!

Fermierul este profund revoltat de decizia Ministerului Agriculturii de a acorda, anul acesta, tuturor fermierilor sprijinul cuplat pentru ovine.

„Sprijinul cuplat se dă la toată lumea! Și atunci, la ce am muncit la COP de 10 ani să formăm rasa? Să împărțim sărăcia la toți, la fel cum se făcea pe vremuri la colectiv?! Eu am muncit 10 ani și tot ce au produs oile am băgat înapoi, eu nu am luat un leu de acolo! Tot ce am muncit s-a dus pe Apa Sâmbetei, datorită Ministerului Agriculturii. Eu m-am retras din Registrul Genealogic, nu mai vreau nimic: nici sprijin cuplat, nimic! pentru că e o golăneală! Rămân așa agățat, cu 500 de capete, Merinos de Palas, rasă pură!”, nu și-a ascuns revolta gălățeanul.

A RĂMAS CU 300 DE MIEI NEVÂNDUȚI!

Și mai trist este că nimeni nu i-a bătut în poarta fermei să-l întrebe dacă are marfă de vânzare!

„Am vândut la arabi 100 de miei în februarie la 23 de lei kilogramul. Mai am 300 pe fermă, nu știu ce fac cu ei, nimeni nu m-a întrebat. Cred că nu au nici bani, frate?”, susține Săndel Malaxa, nevoit să lasă mieii în turmă să sugă până la toamnă.

SĂNDEL MALAXA A RENUNȚAT LA TEREN

În vremurile bune, Săndel Malaxa cultiva circa 200 ha de teren, în mare parte arendat. Cum de trei ani la rând nu a făcut un bob din cauza secetei, s-a hotărât să nu mai piardă bani! A renunțat la teren (considerând că a procedat foarte bine!) și a rămas doar cu 50 de hectare pe care le cultivă cu cereale și plante furajere.

De la primărie are 20 ha de izlaz concesionat și de la săteni a preluat teren de pășunat. Animalele le-a dat la iarbă, nu a cumpărat fân, și l-a făcut singur pentru că în luna martie a forat un puț și irigă culturile pe aproape jumătate din suprafață.

SECETĂ ÎN JUDEȚUL STRĂBĂTUT DE APE!

„Anul trecut a fost prost, acum doi ani – dezastru! Nu am produs nimic, decât pagubă! Eu cred că 80% dintre fermierii gălățeni se vor duce în cap din iunie încolo! E secetă cumplită în județul cu fluviu (Dunărea), cu două râuri (Prut și Siret) și cu acumulări de apă (lacul Brateș)! Cum se poate așa ceva?”, se întreabă Săndel Malaxa.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →