Florian Vizireanu: „Ucraina a întors rapița și a semănat FLOAREA SOARELUI! Va fi nenorocire, ne va sufoca piața cu PREȚURI JOASE!” - Revista Ferma
4 minute de citit

Florian Vizireanu: „Ucraina a întors rapița și a semănat FLOAREA SOARELUI! Va fi nenorocire, ne va sufoca piața cu PREȚURI JOASE!”

Florian Vizireanu foto 1 Florian Vizireanu: „Ucraina a întors rapița și a semănat FLOAREA SOARELUI! Va fi nenorocire, ne va sufoca piața cu PREȚURI JOASE!”

Inginerul Florian Vizireanu este un fermier cu experiență. De mulți ani se ostenește să muncească pământurile de la Scorțaru Vechi, din județul Brăila. Cultivator de rapiță, o cultură dragă inimii lui, din cel puțin două motive: este un pic mai pretențioasă, are piață și un preț bunișor și e o cultură meliferă! Astfel, pe un hectar de rapiță se pot produce între 30 și 100 kg de miere de albine. Este albinar… înrăit, are stupi și vreme de câțiva ani a coordonat Asociația Crescătorilor de Albine din Brăila.

Fermierul a rămas cu jumătate din rapiță! Cultura este de o frumusețe rară!

„Anul ăsta nu am avut parte decât de jumătatea din suprafața însămânțată. Semănasem 100 de hectare și am rămas în picioare cu 50; probabil că a fost un nor care s-a scuturat și a răsărit. Acum, e o frumusețe rară!

Din cauza secetei din toamnă, plantele nu au răsărit și a trebuit să reînsămânțez 50 ha cu grâu. Convenția cu producătorul de semințe a fost următoarea: noi punem sămânța, tu motorina! Și am primit banii la timp”, ne-a declarat fermierul.

La sfârșitul lui februarie a tratat cultura cu Inazuma, un insecticid piretroid sistemic și de contact pentru controlul agenților de dăunare.

Ucraina are 5 mil. ha de rapiță calamitată. Va semăna floare și va sufoca piața românească!

„De la Slobozia până la Botoșani, rapiță în picioare este maxim 25% din suprafața cultivată! De asemenea, în Ucraina circa 5 milioane de hectare de rapiță au fost compromise. Cultura nu răsărise din cauza secetei excesiv prelungite, a fost întoarsă și terenul va fi reînsămânțat cu prășitoare de primăvară.

Deja, programul ucrainean prevede circa 3 mil. ha de floarea soarelui și o să mai pună – nu 5, dar sigur vreo 3-4 milioane de hectare! Să vedeți ce prețuri joase vom avea la floarea soarelui! Ne va sufoca piața și va fi o mare nenorocire pentru noi, cultivatorii români!”, a prognozat apocalipsa răsăritei Florian Vizireanu.

Sămânță de grâu românesc produsă în fermă

Fermierul ne spune că a fertilizat și tratat cultura de grâu. „Am 100 ha cultivate, sunt erbicidate, grâul e frumos, sunt mulțumit de cum arată! Eu îmi produc sămânța în fermă, fac prima înmulțire; cumpăr numai soiuri de grâu românesc de la Institutul Fundulea pentru că am dat-o-n bară cu cele străine, nu am fost mulțumit de indicii de panificație”, a susținut fermierul brăilean.

Florian Vizireanu a terminat de semănat floarea soarelui (pe 150 de hectare) și porumbul pe 100. A pus mai multă floare și din rațiuni… melifere! Consideră că anul a început bine din punct de vedere al precipitațiilor. Dar bucuria sa cea mare este alta.

Florian Vizireanu foto 2 Florian Vizireanu: „Ucraina a întors rapița și a semănat FLOAREA SOARELUI! Va fi nenorocire, ne va sufoca piața cu PREȚURI JOASE!”

Irigațiile, un vis aproape realizat!

„Fac sistem de irigații pe OUAI Traianu, ne-a fost aprobat proiectul pentru reabilitarea a 750 de hectare. Am depus documentația și așteptăm să înceapă lucrările. Se merge pe sistemul vechi, în paralel cu antenele se montează stații de punere sub presiune mobile.

Noi sperăm ca la sfârșitul lunii iulie să irigăm culturile. Prin proiect, fermei mele îi revin 200 ha (din 320) și atunci mă voi reprofila pe loturi de hibridare de porumb și floarea soarelui”, ne-a mărturisit inginerul Florian Vizireanu.

„Mor albinele de foame cu floarea-n pom!” 

Florian Vizireanu este un crescător de albine experimentat. Imediat ce plantele de rapiță au dat în floare, a adus stupina de a înconjurat lanurile…  îngălbenite.

„E o calamitate mare în apicultură”, trage fermierul brăilean un semnal de alarmă, „rapița e înflorită, salcâmul e înflorit. De 60 de ani de când sunt eu pe câmp, nu am văzut salcâmul dat în floare în aprilie, s-a decalat cu o lună vremea, normal salcâmul înflorește la 21 mai, la Sfinții Constantin și Elena.

Acum e frig și rapița nu secretă nectar, polen și mor stupii de foame cu floarea-n pom! Astfel, e pusă în pericol atât producția de miere, cât și familia de albine.”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →