Laptele de vacă vândut la automat: maxim 300 de litri/aparat/zi; cum este utilizat laptele nevândut - Revista Ferma
2 minute de citit

Laptele de vacă vândut la automat: maxim 300 de litri/aparat/zi; cum este utilizat laptele nevândut

lapte, automat de lapte, lapte de vaca, piata de lapte
foto: pixabay/lapte

ANSVSA a emis un ordin în baza căruia crescătorii de vaci pentru lapte pot vinde prin intermediul automatelor maxim 300 de litri zilnic/aparat.  Până în prezent, cantitatea maximă era stabilită pentru exploatație. Prin urmare, un crescător de vaci pentru lapte, a cărui exploatație este înregistrată sanitar veterinar, poate vinde clienților finali mai mult de 300 de litri pe zi de lapte crud, dacă deține mai multe automate. 

Pentru alte specii de animale, limita maximă este de 100 l/automat/zi. Noul ordin mai prevede ca laptele crud să fie obținut de la vaci sau bivolițe care aparțin unui efectiv care este indemn sau oficial indemn de tuberculoză și bruceloză.

Dacă laptele crud este obținut de la femele din alte specii acestea trebuie să aparțină, pentru speciile sensibile la tuberculoză și bruceloză, unui efectiv controlat regulat pentru aceste maladii în cadrul unui plan de supraveghere aprobat de autoritatea competentă.

Fermierul trebuie să dețină document de înregistrare sanitar-veterinară pentru vânzarea directă de produse de origine animală.

Laptele crud nevândut la automat în ziua în care are loc realimentarea trebuie să fie dus în exploatația de proveniență, respectând condițiile de igienă și temperatură, și depozitat într-un rezervor separat. Laptele crud nevândut poate fi folosit la fabricarea brânzeturilor cu o perioadă de maturare de cel puțin 60 de zile.

Laptele nevândut poate fi utilizat și în sensul Regulamentului nr. 1.069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală): folosit ca materie primă într-o instalație de producere a hranei pentru animale de companie, transformat într-o instalație de biogaz sau într-o instalație de compost,etc. 

Sursa:  ORDIN nr. 76 privind modificarea Normei sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 55/2010, publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr.384, pag. 6-7, 24 Aprilie 2024.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →