Şcoala de soiuri - atenţia pentru detalii - Revista Ferma
2 minute de citit

Şcoala de soiuri – atenţia pentru detalii

Scoala-de-soiuri-Octavian_Guler_bPentru că de obicei companiile producătoare de seminţe vorbesc în termeni ideali când discută despre potenţialul genetic sau productiv al hibrizilor şi soiurilor pe care le comercializează, Octavian şi Mirela Guler au găsit o cale de a le arăta fermierilor cum se comportă diferitele varietăţi şi specii de plante în condiţii normale de cultură, într-un mod corect, real şi nepărtinitor. O fac de ani de zile, în cadrul Şcolii de soiuri, pe care cu atâta migală o pregătesc, sperând să ofere răspunsuri la care în mod normal nu oricine are acces.

Anul acesta, în câmpul de experienţe desfăşurat la Staţiunea Didactică a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara s-au aflat în testare 28 de soiuri de cereale păioase, respectiv patru de orz şi restul grâu. Parcelele au fost semănate în data de 26 noiembrie, cu câteva repetiţii în 10 decembrie 2016.

„Şcoala de soiuri este un program de experienţe la scară mare, integrate în tehnologia fermei, şi nu reprezentăm interesul comercial al nici unei companii. Nu vindem sămânţă sau pesticide, deci nu avem nici un interes de a promova produse de nici o natură”, a ţinut să precizeze din capul locului Octavian Guler.

Scoala-de-soiuri-2017_bSezonul acesta, marea provocare a fost semănatul târziu. Condiţiile nu au putut fi valorificate şi epoca s-a decalat foarte mult. Toate plantele au răsărit după data de 10 martie. Şi totuşi rezultatele se văd. „Avem câteva soiuri de-a dreptul spectaculoase, care s-au dezvoltat uimitor. Se poate vedea comportamente foarte diferite în ceea ce priveşte reacţia soiurilor la agenţii patogeni, deşi anul acesta presiunea de infecţie nu a fost foarte accentuată. Dar avem o parte din câmpul de experienţe făcut cu produse de protecţie fitosanitară pe soiuri cu sensibilităţi specifice şi se vot vedea diferenţieri importante, cum ar fi dezvoltarea făiării pe soiurile pe care nu au fost aplicate tratamente, sau a altor boli foliare specifice”, ne-a explicat specialistul.

Mai multe puteţi afla citind următorul număr al revistei Ferma!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →