Părerea unui jurnalist croat despre agricultura românească - Revista Ferma
4 minute de citit

Părerea unui jurnalist croat despre agricultura românească

Vedran_Stapic-01_b– Cum a fost experienţa ta în România?
– Am avut o săptămână minunată în România. Atât locurile cât şi fermierii pe care i-am întâlnit mi s-au părut foarte interesanţi. Am ales să călătoresc cu maşina de la Osijek, aşa că am văzut şi alte regiuni ale ţării dumneavoastră, pe lângă partea estică pe care am vizitat-o în programul oficial organizat de APAR. Am ales o rută mai directă pentru a ajunge la Bucureşti, prin Drobeta-Turnu Severin, Craiova, Piteşti, iar la sugestia colegiului Claudiu Borobei am inclus Transfagaraşanul pe drumul de întoarcere. A fost o călătorie de 12 ore, dar am văzut şi am experimentat multe lucruri. Partea vestică a României este foarte asemănătoare cu partea continentală a Croaţiei.

– Ce ştiai înainte despre agricultura românească şi ce ai aflat după acest tur?
– M-am aflat pentru prima oară în România şi nu aveam suficiente informaţii despre agricultura de aici. Ştiam că România este o ţară mare în comparaţie cu Croaţia. Dar am constatat că avem destul de multe în comun. Condiţiile climatice sunt similare cu cele din ţara mea, diversitatea geografică şi resursele sunt aceleaşi. Dar nu putem compara dimensiunile. Croaţia are doar 1 milion de hectare de teren agricol, iar România aproape 15, dacă îmi aduc bine aminte. Pe de altă parte, împărtăşim aceleaşi probleme legate de dezvoltarea rurală. O mulţime de oameni care nu şi-au găsit viitorul la sat, diferenţe sociale mari. Mulţi cetăţeni români şi croaţi lucrează astăzi în ferme din Germania sau Italia, spre exemplu. De asemenea, alinierea la standardele UE şi a pieţei intra-comunitare poziţionează agricultura românească în faţa noastră. Cred că companiile din România, cel puţin cele pe care le-am vizitat, au beneficiat de poziţia actuală a României în UE şi au reuşit să se descurce bine pe piaţa liberă. În zilele noastre, informaţiile sunt disponibile pentru toată lumea, dar companiile dvs. au făcut paşi mari spre dezvoltarea unei afaceri durabile. Investiţiile în tehnologie şi finanţarea favorabilă au dat rezultate. Dacă ne comparăm însă cu Austria sau Franţa, cred că mai este nevoie de un deceniu sau poate două pentru a ajunge la un nivel similar în ceea ce priveşte calitatea vieţii din mediul rural.

Vedran_Stapic-02_b– Ce te-a impresionat cel mai mult din programul tururul organizat de APAR?
– Nu ştiam că aveţi producători de vinuri atât de buni. Am testat multe sortimente şi de câteva ori am fost cu realmente surprins. A fost pentru prima dată când am găsit un vin roşu care să mă încânte atât de mult… Desigur, am văzut şi alte proiecte interesante, deci nu este uşor să aleg unul singur. Ce face Agricost în Insula Marea a Brăilei este cu adevărat impresionant. De asemenea, Paula Vals este un model care poate inspira pe oricine, cu mare influenţă asupra acelei zone şi a patrimoniului naţional. Livada de la Eurofrtuct ne arată modul în care puteţi îndeplini standardele de piaţă şi puteţi fi competitivi în acest sector. Mihai Petcu a fost un interlocutor deosebit. Iar vizita în Delta Dunării m-a lăsat fără cuvinte. Nu mi-am imaginat că regiunea aceasta este atât de mare şi de frumoasă.

– Te-ai mai întoarce în România?
– Da, desigur! Aştept cu nerăbdare să vizitez din nou România. Îmi doresc să ajung pe litoralul Mării Negre, să vizitez Transilvania şi regiunea Carpaţilor.

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →