Omida fructificațiilor dă atacul și în septembrie! - Revista Ferma
6 minute de citit

Omida fructificațiilor dă atacul și în septembrie!

În prima jumătate din septembrie, porumbul este uscat sau aproape uscat, iar recoltarea lui este foarte aproape. Însă acolo unde porumbul este încă verde, omida fructificațiilor reprezintă un pericol!

Mai avem emoții și cu posibilele vijelii care ar putea culca păpușoiul la pământ, mai ales dacă este tulpina slăbită ca urmare a atacului larvelor sfredelitorului porumbului (Ostrinia nubilallis).

Dar nu tot porumbul este uscat în luna septembrie. Fie unii fermieri au hibrizi tardivi, fie culturi succesive (acolo unde au irigații) sau, cel mai posibil (situație des întâlnită în ultimii ani în sud), fermierii au resemănat din cauza atacului mare al ciorilor de semănătură (Corvus frugilegus) în primăvară.

omida fructificatiilor 001 Omida fructificațiilor dă atacul și în septembrie!
Helicoverpa armigera, fluturi în capcană, la mijlocul lui septembrie

CHIAR ȘI 3 GENERAȚII PE AN!

Omida fructificațiilor este tot mai prezentă în cultura porumbului, dar și în culturile horticole (tomate, ardei, vinete).

În mod normal, în condițiile țării noastre, dăunătorul prezintă două generații pe an, iar în zona de sud și sud-est, 2-3 generații pe an (în unii ani favorabili apărea chiar și generația a III-a, în toamnele calde).

În ultimii ani, în urma monitorizării cu capcane feromonale, în zona de sud-est a țării am constatat existența a trei generații cu dezvoltare completă. Acest lucru nu ar trebui să ne surprindă, având în vedere creșterea temperaturilor medii anuale. Cu cât este mai cald, cu atât sunt mai mari șansele ca insectele să aibă mai multe generații într-un an. Nici omida fructificațiilor nu face excepție!

Dacă, în trecut, se considera că ultima generație apare la sfârșit de august, în ultimii ani, în sud-estul țării este o densitate foarte mare de fluturi la mijlocul lunii septembrie.

Unde vor depune femelele ouăle? Pe porumbul care încă este verde și care ar trebui să fie recoltat în a doua parte a lunii octombrie!

omida fructificatiilor 002 Omida fructificațiilor dă atacul și în septembrie!
Curbă maximă de zbor, la mijlocul lui septembrie

CUM PROTEJĂM PORUMBUL ÎN LUNA SEPTEMBRIE?

La fel ca în perioada verii. Se recomandă monitorizarea lanului de porumb prin amplasarea capcanelor feromonale (în unele cărți de entomologie se recomandă 4 capcane la hectar) iar tratamentele să se efectueze la 3-5 zile de la apariția primelor capturi în capcane. Trebuie să ținem cont și de condițiile meteo din luna septembrie. Dacă se anunță o vreme caldă, fără ploi, atunci sunt șanse mari să avem atac.

De asemenea trebuie să avem în vedere că larvele sunt foarte sensibile la insecticid după eclozare, când sunt puțin mobile.

Începând cu al treilea stadiu de dezvoltare, larvele pătrund în pănuși și nu mai pot fi combătute.

În primele două stadii de dezvoltare, larvele consumă țesutul și epiderma frunzei. De multe ori, fermierii fac tratamentele când văd frunzele găurite, în urma atacului larvelor aflate în primele două stadii de dezvoltare. Din păcate, în cele mai multe cazuri, când fermierii văd frunzele găurite, este prea târziu! Larvele au pătruns deja în fructificații.

Tocmai de aceea este important să avem capcane amplasate în lanul de porumb, pentru a ști cât mai exact când sosesc fluturii în lan. Aceștia au o activitate nocturnă și cu greu pot fi observați ziua, când mai mult stau ascunși.

omida fructificatiilor 004 Omida fructificațiilor dă atacul și în septembrie!

TRATAMENTE DOAR PENTRU PORUMBUL ÎNCĂ VERDE!

Este foarte important să protejăm porumbul de atacul omizii fructificațiilor, inclusiv dacă situația din teren o cere, chiar și în luna septembrie. Dacă ținem larvele departe de știuleții de porumb, ținem departe și micotoxinele. Nu dorim să ne trezim cu surprize neplăcute și cu marfa refuzată din cauza depășirii limitei maxime admise a micotoxinelor.

De asemenea, acolo unde situația se impune să se efectueze tratamente, este important de respectat timpul de pauză al insecticidului (de la aplicare până la recoltare). Tratamentele se fac doar în anumite cazuri, și doar acolo unde porumbul este încă verde.

omida fructificatiilor 005 Omida fructificațiilor dă atacul și în septembrie!
Frunze de porumb găurite în urma atacului larvelor aflate în primele două stadii de dezvoltare, înainte ca acestea să pătrundă în știulete

CAPCANE ÎN LANUL DE PORUMB!

Referitor la capcane, acestea ar trebui controlate de 2-3 ori pe săptămână. Cel puțin 2-3 săptămâni. Sigur, fermierii nu sunt entomologi, dar fluturii acestei specii se pot deosebi cu ușurință, fără să fii specialist în domeniu, iar feromonii folosiți sunt foarte selectivi, nu atrag decât specia țintă, foarte rar și fluturi din alte specii.

Sigur, există și sisteme automate de monitorizare, despre care am scris mai pe larg în numerele trecute ale revistei. Unele din aceste sisteme de monitorizare au și sistem automat de numărare a fluturilor, dar, în multe cazuri acesta nu este perfect și poate da rateuri. Mai este mult până vom vedea implementate pe scară largă aceste sisteme.

Până atunci este important să avem capcane în lanul de porumb și să facem tratamentul acolo unde se impune, chiar dacă este luna septembrie, în cazurile în care porumbul este încă verde și presiunea de infestare este ridicată.

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ FAVORIZEAZĂ OMIDA FRUCTIFICAȚIILOR!

Mai trebuie avut în vedere un aspect, ce ține de biologia omizii fructificațiilor. Dacă vremea este nefavorabilă sau dacă nu este hrană, larvele pot intra în diapauză până în primăvara următoare, fără ca nivelul populației să fie afectat, mai ales dacă sunt și ierni ușoare.

Desigur, dacă vremea nu este favorabilă insectei, atunci nu mai este nevoie să facem tratamentul, dar această vreme nefavorabilă nu afectează populația. În general, încălzirea globală, resimțită și la noi, favorizează omida fructificațiilor și pune o presiune suplimentară pe umărul fermierilor.

Vă doresc recolte bogate și să țineți omida fructificațiilor cât mai departe de lanul de porumb!

În nici un caz nu se face tratament acolo unde porumbul este uscat!

Cum putem combate omida fructificațiilor? Află care sunt cele mai eficiente metode!

 

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →