După luni de negocieri între guvernul danez, fermieri și industria agricolă, oficialii de la Copenhaga au convenit asupra implementării primei taxe pe emisiile de carbon din lume, generate în agricultură.
Aceasta urmează să intre în vigoare începând cu anul 2030 și face parte din „Acordul Verde Tripartit”, un plan ambițios ce vizează restaurarea mai multor arii naturale și reducerea majoră a poluării generate de sistemul agro-alimentar.
40 de euro pe tona de metan emisă de vaci și porci
Conform publicației thelocal.dk acordul prevede ca fermierii din Danemarca să plătească începând cu 2030 o taxă de 300 de coroane daneze (aproximativ 40 de euro) pe tona de metan emis de animalele din fermă (inclusiv vaci și porci), urmând ca până în 2035 aceasta să ajungă la 750 de coroane (peste 100 de euro).
Totuși fermierii ar putea beneficia de o reducere fiscală de 60% în funcție de nivelul mediu al emisiilor de carbon al fiecărei specii de animal și de nivelul total de CO2 la nivel fermă.
Totodată, Danemarca intenționează să reducă pierderile de azot cu 13.780 de tone anual până în 2027 și să înființeze aproape 250.000 de hectare de pădure până în 2045, pentru a restaura zonele umede ale țării și a reorganiza peisajul agricol al țării.
„Acordul Verde Tripartit este cea mai mare schimbare a peisajului danez din ultimii peste 100 de ani. Natura daneză se va schimba într-un mod pe care nu l-am mai văzut din 1864, atunci când au fost drenate zonele mlăștinoase pentru a face loc terenurilor agricole”, a declarat, pentru sursa citată, Jeppe Bruus, ministrul delegat pentru implementarea noilor măsuri.
Trebuie spus că, în prezent, aproximativ 60% din teritoriul Danemarcei este cultivat, fiind alături de Bangladesh, în topul țărilor ca procent al suprafeței arabile din totalul țării.
Totodată, scandinavii s-au confruntat pe parcursul ultimilor decenii cu o poluare puternică a surselor de apă din cauza levigării azotului, în special în regiunile cu terenuri arabile joase, obținute prin îndiguiri și desecări.
În cazul în care nu știați, Danemarca are una dintre cele mai dezvoltate industrii ale biogazului din lume, aproape jumătate din necesarul de gaz fiind obținut prin fermentația anaerobă a dejecțiilor animale și resturilor agricole. Citiți mai multe despre acest subiect din următorul articol: Cu un pas înainte în producția de biogaz