Bucureșteanul Georgian Valentin-Liviu face apicultură de vreo 25 de ani. Și tot de atunci este navetist. A cumpărat un teren în Călărași, la marginea satului Bogdana, comuna Dragoș Vodă, și a amenajat stupina ca la carte. Zona are potențial melifer, mărginită de o pădure de salcâm și înconjurată de câmpuri cultivate cu floarea soarelui și rapiță.
STUPINA DE LA… POLUL NORD!
Lucrează ca paznic și în turele libere, cam de trei ori pe săptămână, merge să-și vadă de stupi. Nu stă nimeni la prisacă.
„Trebuie să fi acolo aproape permanent, dacă te duci la 2-3 săptămâni poți să ai pierderi foarte mari. 30 mii de kilometri îi fac cu mașina numai la stupi! (De patru ori distanța până în Rovaniemi, satul lui Moș Crăciun de la Polul Nord sau de 15 ori înconjurul României!).
VREMURILE ERAU BUNE…
Georgian Valentin-Liviu a făcut 2 ani de facultate la Zootehnie în București și a fost nevoit să se lase. „Îmi place foarte mult apicultura, mă relaxează, pasiunea mi-a insuflat-o bunicul, buzoian de prin părțile Nehoiu-Gura Teghii. La pază câștig puțin, dar am timp să mă duc la stupină mai des”, explică apicultorul-navetist.
A pornit de la 20 de stupi, vremurile erau bune. „Scoteam lejer 20 kg pe stup, prețul era 11-12 lei/kg poliflora la angro; acum e 8-9 lei/kg. O cutie de stup costa în jur de 50 de lei, iar acum sare de 300”, își amintește cu nostalgie.
CULES AMAR: 8 KG DE MIERE PE STUP!
„Anul a mers foarte-foarte prost, producția de miere a fost de circa 8 kg pe stup din cauza secetei prelungite. Și rapița, și salcâmul au înflorit prea devreme, plus că nu mai sunt culturi melifere, înainte prindeam și coriandru, și muștar.
De asemenea, au fost perioade friguroase când plantele nu secretă nectarul, albinele au fost destul de slăbite”, a explicat apicultorul.
Nu pot vinde în piață, că nu am timp, mierea o dau la prieteni, la cunoștințe, iar o parte păstrez să pun de mâncare la albine” – Georgian Valentin-Liviu
„MAI MULT DIN SERVICIUL SOȚIEI ȚINEM STUPII!”
„Eu am 80 de stupi, chiar și cu 100 nu mai poți trăi din albinărit! Mai mult din serviciul soției ținem stupii! Dacă e să iei mâncare pentru albine, nu-ți ajung banii.
Nu pot să renunț, m-am împrumutat la bancă și am luat o remorcă apicolă de 40 de stupi să mă pot deplasa mai ușor în pastoral”, susține Georgian Valentin-Liviu, cel care are marcă proprie înregistrată la OSIM: Prisaca din sătuc.
PREGĂTIREA IERNĂRII LA PRISACA DIN SĂTUC
În sezon merge în albinăritul pastoral. „Am fost în Ialomița și Vălenii de Munte la salcâm 1 și 2, a ieșit foarte puțin, la tei nu am cules nimic, la floarea soarelui, extrem de puțin. În Nehoiu, unde e zonă bună, cu fâneață, sunt probleme cu urșii.
Acum pregătesc pentru iarnă, echilibrez stupii, mut ramele, le schimb, asigur hrana albinelor pentru sezonul rece, e cald și au puiet, împachetez mai târziu stupina!”, conchide Georgian Valentin-Liviu.
CITEȘTE ȘI: Apicultura ar putea rămâne doar de hobby în Europa: ””Colegii mei și cu mine, din cadrul Copa-Cogeca, am tras constant un semnal de alarmă cu privire la scandalul adulterării ( termen folosit pentru falsificare, n.m. ) mierii, iar astăzi mă simt obligat să vorbesc din nou, deoarece situația a devenit catastrofală. (…) Dacă nu se iau măsuri, apicultura ar putea deveni doar un hobby în Europa!”, avertizează Yvan Hennion, apicultor francez și președintele Grupului de Lucru pentru Miere din cadrul Copa-Cogeca, într-un articol de opinie publicat pe site-ul organizației agricole europene.