Tractor fără pilot, robot de câmp multifuncțional sau o combinație dintre cele două variante? Inteligenţa artificială (IA) este cea care va face alegerea. Însă mai e mult până când tehnologia autonomă va putea înlocui tractorul clasic.
Principalele provocări ale fermierilor de pretutindeni sunt lipsa forței de muncă (calificată) și costurile ridicate ale produselor chimice de protecție a culturilor. Tractoarele autonome şi roboții agricoli specializați pot „rezolva” probleme precum controlul buruienilor și disponibilitatea forței de muncă.
Ceea ce diferenţiază cele două tehnologii este modul de funcţionare şi specializarea. În cea mai mare parte, vehiculele robotizate au mici dimensiuni şi necesită implemente dedicate, ceea ce le face eficace doar pentru anumite lucrări şi culturi, în general pentru legumicultură şi alte specii cu mare valoare economică.
Roboţii multifuncţionali fac sarcini specializate
Aşa-numiţii „agribot” sau roboți specializați pentru agricultură sunt, de obicei, mașini mici, acționate electric, specializate pentru una sau mai multe operaţiuni, precum controlul buruienilor, dăunătorilor și al bolilor.
În general, un robot de câmp are dimensiuni mici şi este multifuncțional, fiind proiectat ca o platformă modulară pentru a efectua operațiuni ale întregului ciclu agricol. Acest tip de roboţi necesită instrumente specifice, personalizate.
Roboţii „universali”, la egalitate cu tractorul clasic
În schimb, așa-numiții roboți universali au fost dezvoltaţi pentru a prelua sarcini ce revin tractoarelor clasice. Aceştia oferă aceleași capacități cu ale unui tractor standard: prize de putere, cuplaje în 3 puncte, comenzi hidraulice și bară de tracțiune. Astfel se lucrează cu echipamente și mașini standard de mari dimensiuni pe care fermierii le folosesc acum în tehnologia clasică.
Roboţi autonomi au fost deja realizaţi de către: AgroIntelli (Danemarca), AgXeed (Olanda), Amos (SAU), AutoAgri (Norvegia), Digital Workbench (Germania), EarthAutomations, FieldRobotics (Italia), Lambers & Exobotic Technologies (Belgia), Exxact Robotics, Naïo, Sitia, Siza Robotics, VitiBot (Franţa), Smart Machine (Noua Zeelandă) şi SwarmFarm (Australia).
Tractoare autonome în angrenaj cu implemente tradiționale
Marii producători de mașini agricole sunt orientați, în mare parte, spre dezvoltarea de tractoare autonome, care au aceleaşi funcţionalităţi cu ale tractorului convențional, putând efectua toată gama de lucrări agricole pentru cultura mare şi nu numai, cu implemente tradiţionale.
Industria constructoare de tractoare și mașini agricole pare să fie mai interesată de dezvoltarea tractoarelor autonome (adesea cu motoare electrice) care să folosească implementele şi mașinile deja existente pe piață.
Tehnologia tractoarelor autonome este disponibilă în prezent, însă comercializarea ei nu e posibilă din cauza absenţei legislației privind accesul acestora în spaţiul public. Totuşi, roboții și vehiculele autonome autopropulsate pentru zootehnie şi care funcţionează în spaţiul privat al fermei sunt larg răspândiți.
Inteligenţa artificială face diferența
Aceste tractoare autonome ar putea fi definite ca roboți atunci când efectuează lucrări agricole cu un anumit grad de autonomie decizională datorită capacității lor de a procesa informații conform proceselor de inteligență artificială (AI), de a ”decide” dacă, în ce mod și cu ce intensitate să efectueze o anumită acțiune.
În general, „robotul” este echipat cu diferiți senzori care detectează principalii parametri de cultură și agronomici, este dotat cu sisteme de procesare (programe/software) capabile să prelucreze date în timp real, poate folosi informații geo-referențiate şi acţionează geo-localizat (dar nu funcționează doar pe bază de hărți de prescripție).
Un exemplu este pulverizatorul inteligent care efectuează tratamentul doar atunci când detectează prezenţa buruienilor, bolilor sau dăunătorilor. Recunoaşterea buruienilor sau a dăunătorilor este implementată prin sisteme de inteligență artificială care, spre deosebire de automatism, permite folosirea corectă a termenului de robot, cel puțin în sensul său actual – știe să ia decizia și să îndeplinească sarcina.
INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ VS. SOFTWARE
Programul – software-ul tradițional are o gamă restrânsă de abilități şi funcționează pe baza instrucțiunilor predefinite, executând sarcini așa cum au fost programate. Inteligența artificială (AI), în funcţie de context, valorifică cunoştinţele anterioare, învățarea automată (algoritmii de învățare) şi analiza predictivă pentru a lua decizii şi pentru a furniza răspunsuri dinamice și inteligente.
Inteligența artificială este programată pentru a învăța să îndeplinească sarcina!