
Ionuț Gheorghe Didea a declarat pentru Revista Ferma că a avut succes anul acesta cu cultura de castraveți și că are în pregătire cultura de spanac, pentru a ieși pe piață în luna ianuarie 2025.
Fermierul deține una din cele mai mari ferme de legume în spații protejate din județul Gorj. Solarele se află aliniate într-o zonă de dealuri, la peste 350 m altitudine, în satul Zorlești, comuna Prigoria. În apropiere se află Munții Parâng, ceea ce face ca fermierul să se confrunte cu dificultăți climatice, cum ar fi temperaturile foarte joase din timpul iernii.
Sezonul agricol 2024 este pe sfârșite în solarele din Zorlești, unde calendarul de recoltare este decalat față de fermele din sudul Olteniei.
”Suntem pe ultima sută de metri, am cules Ardeiul Capia, Ardeiul Gogoșar și Castraveții și mai avem de cules Ardeiul Gras și definitivăm culturile, deoarece de peste 2 săptămâni am avut temperaturi de până la – 9,5 grade. Solariile din care am terminat producția din ciclul 2, deja le avem semănate cu spanac pentru perioada rece. După ce o să terminăm de recoltat din toate solariile le pregătim pentru plantare în Ciclul 1. Deja colegii din bazinele legumicole au început semănatul de tomate”, a precizat Ionuț.
Cultura de succes în acest sezon a fost însă cea de … castraveți.
”Cultura de castraveți s-a menținut în top începând din primăvară până în toamnă târziu. Cantitatea a fost mult peste așteptări și o perioadă îndelungată, iar prețul ne-a ajutat, fiind un preț foarte bun, chiar neașteptat fata de anii anteriori. Producția a fost vândută angro. Între 6-12 lei kg. Am avut o cantitate totală de peste 10.000 kg la 1000 mp de solarii per ciclu de producție”, a explicat Ionuț.

Au fost însă și rateuri, mai ales la cultura de conopidă:
”Am avut, în schimb, o dificultate cu conopida, deoarece aceasta nu s-a învelit, dar din ce am discutat cu colegii din Olt și Matca aceeași problema au întâmpinat și ei. Explicația furnizorului de semințe este că totul se datorează căldurilor extrem de mari, dar noi spunem că o vină foarte mare o are și calitatea semințelor din acest an, deoarece hibrizi diferiți plantați în același lot au avut rezultate diferite ca producție”.
Și la cultura de vinete au fost probleme, în piață, nu în solar:
”Din punct de vederea cantitativ s-a situat și vânătă în top, dar având în vederea că prețul a început să scadă odată cu venirea toamnei nu a fost prea grozav”.
Legumicultorul din Gorj lansează noul sezon agricol cu o cultură de spanac:
”Spanac am semănat undeva la 12 ari și urmează sa mai semănăm 12 ari. Sper să recoltăm la începutul lunii ianuarie 2025”.
Lupta cu intemperiile, cu dăunătorii, cu piața și cu alte provocări continuă în ferma legumicolă de pe dealurile Zorleștilor.