– Cum a fost experienţa acestui tur organizat în România?
– Chiar dacă România este mult mai mare decât Slovenia, care este un fel de Austrie mai mică, şi noi am trăit în comunism şi ştiu cât de grea a fost această tranziţie. Cei mai mulţi au reuşit să se dezvolte şi să evolueze, iar cei ce sunt încă ancoraţi în acele vremuri nu sunt capabili să facă ceva. Dar dacă discutăm strict despre agricultură, pot spune că aici există mari oportunităţi. Aveţi pământuri foarte bogate, aveţi o climă bună, aveţi apă, ceea ce este extrem de important, în special în această regiune pe care am vizitat-o. Aveţi doar nevoie de puţin mai multe cunoştinţe, aşa cum am descoperit în Insula Mare a Brăilei. Aici am văzut culturi frumoase şi sănătoase. Iar asta este cel mai important, pentru că astfel se obţin producţii bune.
– Ce ţi-a plăcut cel mai mult?
– Eu de obicei scriu despre sectorul creşterii vacilor pentru lapte şi mă bucur că am avut şansa să vizităm două ferme care au acest profil. Mi-a plăcut în mod deosebit ferma doctorului Petcu. Desigur, Agrimat Matca este la un alt nivel, dar eu nu prea cred că fermele cu o mie de vaci au un viitor. Laptele este un produs foarte special. Trebuie să aibe un nivel mare de proteine şi de grăsime, iar o calitate deosebită se obţine cu mâncare bună şi dacă cunoşti fiecare vacă din grajd. Şi mai cred că o vacă ar trebui să dea între 8 şi 10 mii de litri pe an, nu mai mult, pentru a avea o viaţă sănătoasă.