Nicolae Nemeş a însămânţat deja sfecla - Revista Ferma
4 minute de citit

Nicolae Nemeş a însămânţat deja sfecla

„Am reuşit deja să punem în pământ sfecla şi orzoaica, ca şi culturi de primăvară. Am alocat 50 de hectare pentru orzoaică şi alte 60 pentru sfecla de zahăr. Urmează să intrăm la semănat porumb şi floarea-soarelui. Ploile care au venit acum ne ajută pentru că aveam mare nevoie de apă în sol. Avem un deficit de umiditate foarte mare. Până la sfârşitul lui februarie nu am avut deloc precipitaţii. Încercăm să diminuăm efectul secetei prin lucrări agronomice adecvate. Fără arături, doar cu scarificare mai superficială, ca să nu se evapore apa care mai este în sol”, ne-a mărturisit fermierul din Vinţu de Jos.

Nicolae Nemes_bSfecla de zahăr e contractată fabricii din Luduş, care de câţiva ani buni este deţinută de francezii de la Tereos. De altfel, pe teritoriul României mai funcţionează astăzi doar două fabrici de zahăr. Pe lângă cea din judeţul Mureş mai există una la Bacău. „Preţul de achiziţie la sfecla de zahăr a scăzut faţă de 2018. Dacă acum doi ani pe tona de sfeclă primeam undeva la 33-34 de euro, în 2019 ni s-a oferit în jur de 26-27 de euro„, s-a plâns acesta.

În toamnă, el a însămânţat 250 de hectare cu grâu, 60 cu rapiţă şi 20 cu orz, iar pentru campania de primăvară a prevăzut alocarea a 200 de hectare pentru cultura porumbului şi 150 de hectare pentru floarea-soarelui.

Avem suficientă hrană!

Chiar dacă a existat o reacţie a burselor de cereale pe fondul crizei de Covid-19, preţurile îşi vor reveni probabil, este de părere inginerul agronom. „În ianuarie am dat grâu cu 81 de bani kilogramul şi porumbul cu 65 de bani. Ulterior însă au scăzut preţurile, motiv pentru care am preferat să nu mai vindem”, mi-a explicat agronomul. În prezent, mai are pe stoc 400 tone de grâu şi cam tot atâtea de porumb.

Exceptând anumite măsuri de protecţie pe care le-a luat în contextul pandemiei de coronavirus, activitatea din fermă decurge normal. „În oraşe văd că e zăpăceală mare, dar la sate deocamdată situaţia este stabilă. Faptul că lumea s-a năpustit spre supermarket-uri să cumpere alimente mai mult decât e cazul este doar efectul panicii. Nu avem de ce să ne îngrijorăm, există suficientă hrană. Întrebarea este ce vom face cu producţia din acest an. Norocul nostru este că nu a venit mai repede coronavirusul ăsta că am fi rămas fără sămânţă. De aia cred că este important să revigorăm institutele de cercetare, ca să nu mai depindem atât de mult de importuri”, consideră Nemeş.

–––-
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →