Nicolae Moţ: Umanitatea a primit un pumn în figură! - Revista Ferma
4 minute de citit

Nicolae Moţ: Umanitatea a primit un pumn în figură!

Nicolae Moţ, un fermier care mie îmi este foarte drag, un profesionist prin excelenţă, şi-a păstrat optimismul şi speranţa că vom trece cu bine peste acest moment, cu toate că are şi el destule griji cu care se confruntă în această perioadă de timp.

Nicolae_Mot_b„Noi agricultorii care nu avem alt sezon decât acesta, ce facem? Ne expunem, lucrăm, nu avem cum să nu relaţionăm. Pe de o parte, între noi angajaţii şi, pe de altă parte, cu cei care ne sprijină cu inputuri. Adevărat, cu o oarecare grijă pentru distanţe. Dar nu prea ai cum să te protejezi total. O parte din stocuri le avem asigurate, dar nu ştim ce surprize pot apărea până la vară, în funcţie de evoluţia culturilor… Nu poţi să cumperi toate medicamentele doar pentru că te-ai putea îmbolnăvi. De aici rezultă şi dilemele noastre”, declară acesta.

Din punctul său de vedere, dacă nu vom gestiona cum se cuvine această pandemie ne-am putea confrunta cu probleme mult mai serioase, cum ar fi chiar lipsa hranei. „Nimeni nu vorbeşte despre asta. Până una alta, criza alimentelor ar putea fi cea mai gravă, sau mult mai gravă decât altele. Dacă nu folosim intervalul biologic sau perioada optimă de înfiinţare a culturilor, de a le proteja, de a le întreţine, ce facem? Noi nu putem opri activitatea ca în fabrică„, susţine pe bună dreptate fermierul bănăţean.

E un moment de reset!

Faptul că bursele s-au prăbuşit şi preţul cerealelor a scăzut puternic într-un timp atât de scurt, nu este neapărat cea mai mare problemă pentru noi acum. „Bursele sunt un fel de exponent al atitudinii fiecăruia dintre noi, exprimat desigur prin traderi. Eu cred că umanitatea a primit un pumn în figură acum. Suntem un pic groggy. Acesta poate fi însă într-adevăr un moment de reset pentru noi românii. Avem o balanţă comercială cu produse agroalimentare total dezechilibrată. Ar trebui în practică să ne determine să luăm alte decizii pentru a ne asigura hrana din surse proprii şi să nu mai depindem atât de mult de importuri. Criza asta ar trebui să ne pună pe gânduri şi apoi pe fapte! Prin politici responsabile şi susţinute nu numai declarativ ci şi financiar. Şi nu mă refer aici la procesare, care necesită investiţii de durată, ci e vorba de producţie şi de a produce noi”, consideră administratorul societăţii Agro-Mot.

Nicolae Moţ lucrează o suprafaţă de 750 de hectare, în jurul localităţii Sânnicolau Mare şi pentru el se anunţă un an agricol de excepţie. Asta dacă nu cumva vor apărea surprize neplăcute pe parcurs. „Culturile de toamnă arată formidabil. În total sunt vreo 380 de hectare, din care 150 de orzoaică, 170 de grâu şi diferenţa rapiţă. Culturile sunt foarte promiţătoare. Şi starea de sănătate a plantelor este una bună”, afirmă acesta.

În primăvară şi-a propus să însămânţeze 190 hectare cu porumb, 140 de hectare cu floarea-soarelui şi ce rămâne cu soia.

–––-
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →