Micii fermieri sunt în prag de faliment, după ce seceta din acest an a afectat peste 2 milioane de hectare cu culturi de toamnă și de primăvară, provocând pagube uriașe.
Micii fermieri sunt cei mai vulnerabili la pierderi și mulți dintre ei riscă să-și închidă fermele după acest an dezastruos pentru agricultura românească.
Județul Botoșani a fost, în această vară, conform statisticilor, cel mai calamitat de secetă din țară. Peste 156 de localități au rămas fără apă.
În lipsa unor sisteme de irigații, dar și a apei pentru irigat, culturile agricole au fost efectiv pârjolite.
Vali, un fermier din Botoșani, 300 de hectare de teren agricol. Pe 100 de hectare a însămânțat porumb în acest an, iar pe restul suprafeței a avut grâu, floarea soarelui și soia. Fermierul afirmă că avut un șoc atunci când și-a dat seama că a pierdut aproape întreaga recoltă de porumb, relatează Adevărul.
„Chiar dacă a dat acuma un pic de ploaie, arșița din vara trecută, în câteva zile a topit tot. A plouat în toamnă peste uscăciune. La 100 de hectare de porumb nu scot nici măcar 100 de kilograme. Vă dați seama?”, a spus acesta.
La culturile de floarea soarelui și grâu, situația este aproape similară.
„La grâu am scos numai 600 de kilograme! În condițiile în care trebuie să scoți măcar 5 tone la hectar ca să poți spune că supraviețuiești. Eu ce să fac cu 600 de kilograme?”, adaugă fermierul botoșănean.
”Am pierdut două miliarde jumătate, vechi”
„Eu, sincer, mai încerc doar anul viitor și atât. Am pierdut două miliarde jumătate, vechi. Dacă nu merge nici atunci, gata, mă las! Nu mai pot efectiv. Încerc acum să fac amânare la ratele la combină. Nu am de unde să le plătesc”, mărturisește acesta.
În situația sa mai sunt și alți fermieri din județ.
„A dat faliment până și un neamț care avea pământ mult pe aici. Nu i-a ieșit nimic. A luat utilajele și a plecat, acuma toamna. Păi ce să mai facă?”, mărturisește un sătean din Gorbănești.
Ștefan Muscă: Peste 200.000 de ferme vor intra în insolvență sau chiar în faliment!
”Cu vaca de lapte s-a terminat totul”
Botoșani are al doilea efectiv de bovine din țară, după Suceava, iar seceta din acest an a fost dezastru și pentru crescătorii de animale, care nu au acum furaje pentru animale.
„Toate au fost afectate, s-o uscat toate. Mâncare la animale puțină. Anul ăsta trebuie să cumpărăm mâncare. Nu mai rezistăm. Cu vaca de lapte s-a terminat totul. Este gata”, spune un crescător de vaci venit la APIA să se intereseze de evetuale despăgubiri de secetă.
Costuri mari, prețuri mici pentru fermieri
Fermierii care cresc vaci se plâng că subvențiile sunt prea mici, în timp ce pagubele provocate de secetă sunt uriașe, la fel și prețurile la combustibil.
În schimb, prețul pe lapte pe care micii crescători de vaci îl primesc este mult prea mic:
„Subvențiile sunt slabe, iar pentru lapte îți dă numai doi lei litrul. Motorina este aproape opt lei. Unde ieșim?”, spune un mic fermier.
La culturi vegetale situația este asemănătoare. Fermierii ajung la preț de 0,76 de lei kilogramul de grâu, în timp ce costurile de înființare și cheltuielile pentru un hectar de grâu ajung, de cele mai multe ori, la 3.500-4.000 de lei pe hectar.
Despăgubirile de secetă de 1.000 lei/ha promise de Guvern nu acoperă nici măcar jumătate din pagubă, susțin fermierii.
„Mai bine decât deloc, mai achităm datorii, că suntem până-n gât. Dar jumătate este pierdere. Și unii nu reușesc să-și revină”, spune un alt fermier din Botoșani.
Ultima zi în care fermierii pot depune cereri pentru despăgubiri secetă la direcțiile agricole județene (DAJ) este 29 octombrie:
Ultima zi pentru cerere despăgubiri secetă: 29 octombrie! Acte necesare!
Într-un alt județ din România, peste 66% din fermieri au avut culturi agricole calamitate de secetă în acest an, iar suprafața afectată de secetă reprezintă mai mult de o treime din suprafața solicitată la plata APIA: