Ultima zi în care fermierii pot depune o cerere despăgubiri secetă la direcțiile agricole județene (DAJ) este 29 octombrie. Acte necesare despăgubiri secetă pe care trebuie ca fermierii să le depună la DAJ odată cu cererea.
Ordonanța de Urgență 120 din 9 octombrie 2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023-august 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial 1034 din 15 octombrie 2024.
OUG despăgubiri secetă prevede că fermierii trebuie să depună la direcțiile agricole județene (DAJ) cerere despăgubiri secetă în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
OUG despăgubiri secetă 120/2024 prevede că fermierii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a primi despăgubiri de secetă trebuie să depună/transmită la DAJ pe a cărei rază administrativ-teritorială se află terenurile agricole care au făcut obiectul cererii de plată campania 2024, depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), o cerere despăgubiri secetă de solicitare a grantului din care rezultă coordonatele bancare ale contului deschis la banca comercială/Trezoreria Statului, în condițiile în care nu se mențin coordonatele bancare existente la cererea eligibilă 2024 depusă la APIA.
MODEL CERERE DESPĂGUBIRI SECETĂ 2024
OUG 120/2024 mai prevede că cererea de solicitare a despăgubirilor de secetă este însoțită, după caz, de copia declarației de multiplicare depuse cu număr de înregistrare la inspectoratele teritoriale pentru calitatea semințelor și a materialului săditor (ITCSMS) sau la Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor (LCCSMS) și de copia actului de inspecție în câmp a agentului multiplicator, pentru cultura lucernă – lot semincer.
Fiecare cerere despăgubiri secetă, însoțită de documentele prevăzute mai sus, poate fi transmisă la DAJ și prin fax sau poștă sau în format electronic prin e-mail.
Documentele depuse în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul“, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.
DAJ pot să pună la dispoziția solicitanților, la solicitarea acestora, cereri pretipărite.
Potrivit unei informări transmise de DAJ Călărași către primăriile din județ pe 16 octombrie, fiecare cerere despăgubiri secetă depusă la DAJ trebuie însoțită de următoarele documente:
- Copie Proces Verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole;
- Declarație APIA 2024;
- Extras de cont bancar al contului deschis la banca comercialã / Trezoreria Statului.
Cum se calculează ajutorul pentru fermierii români afectați de secetă în perioada septembrie 2023-august 2024
OUG despăgubiri secetă: Pentru ce suprafață primiți ajutorul de 1.000 lei/ha!
TERMENE VERIFICARE ȘI PLATĂ CERERE DESPĂGUBIRI SECETĂ
În termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare (15 octombrie 2024) a OUG despăgubiri secetă 120/2024, APIA central transmite la fiecare DAJ datele și informațiile pe fiecare județ/municipiul București, rezultate din interogarea bazei de date din Sistemul informatic de administrare și control (IACS), referitoare la anul de cerere 2024:
- a) datele de identificare ale producătorului agricol, respectiv nume și prenume/denumire, CUI/CNP, număr de identificare din Registrul fermierilor – ID APIA, adresa/sediul social, coordonatele bancare; în situația în care solicitantul furnizează un alt cont bancar, acesta se completează cu noile date la rubrica „cod IBAN nou“, barând cu o linie datele înscrise de către APIA aferente contului bancar existent în evidențele acesteia, pentru anul de cerere 2024;
- b) suprafețele defalcate și totale declarate de producătorul agricol și/sau determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru culturile prevăzute în anexa nr. 1 a OUG 120/2024.
În termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a OUG care precede condițiile de cerere despăgubiri secetă 120/2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pune la dispoziția fiecărei DAJ datele și informațiile rezultate din interogarea bazei de date AFIR cu beneficiarii care sunt deținători ai unui contract de asigurare pentru secetă și/sau sunt beneficiari ai intervenției DR-31 – Contribuții financiare la plata primelor de asigurare din Planul național strategic (PNS) 2023-2027 pentru primă de asigurare la secetă.
În termen de maximum 5 zile lucrătoare după ultima zi de depunere cerere despăgubiri secetă, responsabilii desemnați din cadrul DAJ cu aplicarea prevederilor OUG 120/2024 au obligația desfășurării următoarelor acțiuni:
- a) verificarea respectării de către solicitanți a condițiilor de eligibilitate;
- b) întocmirea bazei de date cu informațiile privitoare la procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor, la cererile solicitanților, la stabilirea beneficiarilor eligibili, la valoarea grantului care se acordă fiecărui beneficiar eligibil, calculat pe baza datelor cu suprafețele calamitate din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor;
- c) întocmesc și transmit la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcția generală buget finanțe și fonduri europene, Situația centralizatoare cu beneficiarii eligibili și valoarea grantului care se acordă.
În cazul în care se constată că un fermier care a depus cerere despăgubiri secetă nu este eligibil să primească ajutorul, DAJ trebuie să comunice fermierului respingerea cererii în scris, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data finalizării verificărilor, iar aceasta poate fi contestată în termenele și în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data primirii situațiilor centralizatoare de la direcțiile agricole județene, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția generală buget finanțe și fonduri europene, verifică încadrarea solicitărilor financiare în valoarea totală alocată și transmite Ministerului Finanțelor cererea de deschidere a creditelor bugetare, însoțită de situația centralizatoare cu sumele aferente grantului care se acordă beneficiarilor Schemei.
După aprobarea de către Ministerul Finanțelor a deschiderii creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale deschide și repartizează credite bugetare DAJ cu sumele cuvenite.
DAJ virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor.