În județele cu cele mai mari suprafețe cu culturi agricole calamitate de secetă în acest an, direcțiile agricole județene se așteaptă să primească mii de cereri pentru despăgubiri de secetă până la finalul acestei luni.
Fermierii care au avut culturi agricole calamitate de seceta extremă din acest an mai pot depune cereri pentru despăgubiri de secetă la direcțiile agricole județene până pe 29 octombrie.
Județul Olt este unul dintre cele în care fermierii aproape că nu au avut ce recolta din culturile însămânțate în primăvara acestui an, din cauza secetei.
Mai mult de o treime din suprafața APIA cu culturi agricole calamitate de secetă
Funcționarii de la Direcția Agricolă Olt se așteaptă să primească 16.250 cereri de plată pentru despăgubiri de secetă, potrivit Adevărul.
Cele peste 16.000 cereri totalizează aproape 120.000 hectare cu culturi agricole calamitate.
Potrivit datelor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în județul Olt, 24.431 de fermieri au depus în acest an cererea unică de plată pentru subvenții APIA, pentru o suprafață totală de aproape 351.112 hectare.
Practic, peste 66% din fermierii din județul Olt au avut culturi agricole calamitate de secetă în acest an, iar suprafața afectată de secetă reprezintă mai mult de o treime din suprafața de la APIA.
Porumbul a fost 100% calamitat de secetă
Porumbul a avut cel mai mult de suferit în județ, fiind 100% calamitat, susține directorul Direcției Agricole Olt, Ion Drăgoi.
Suprafețe mari de floarea-soarelui au fost, de asemenea, declarate calamitate în proporție foarte mare, dar și mii de hectare de mazăre și grâu.
2.000 ha cu grâu afectate de secetă nu au procese verbale de calamitate
Foarte mulți din fermierii care au avut cultura de grâu calamitată de secetă în acest an nu vor primi însă niciun leu drept despăgubiri de secetă din cauză că au aflat prea târziu că se acordă ajutor de secetă și nu mai aveau suprafețe-martor pentru a se constata pagubele și pentru întocmirea procesului verbal de calamitate.
Potrivit șefului DAJ Olt, din cele 5.000 de hectare cultivate cu grâu pentru care fermierii au depus cereri pentru constatarea pagubelor, pentru doar 3.000 de hectare s-au mai putut face constatări și întocmi procese verbale de calamitate.
Pe lângă fermierii care nu vor primi deloc despăgubiri de secetă, o parte din fermieri vor primi mai puțini bani, deși au avut culturile agricole grav afectate și pierderi de producție însemnate din cauza secetei în acest an.
OUG despăgubiri secetă 120/2024, în vigoare din 15 octombrie, stabilește cine sunt beneficiarii ajutorului de 1.000 lei/ha și care sunt fermierii români care, deși au avut culturi agricole calamitate de secetă în perioada septembrie 2023 – august 2024, nu vor primi despăgubiri de secetă:
Despăgubiri de secetă: Fermierii excluși de la plată!
Potrivit MADR, peste 16.000 de producători agricoli au solicitat încheierea de procese-verbale de calamitate pentru culturi înființate în toamna anului 2023, pe baza cărora por solicita despăgubiri de secetă, pentru o suprafață de peste 319.000 ha a fost calamitată de seceta pedologică, din care peste 146.000 ha cu grade de calamitare cuprinse între 70% și 100%.
Pentru culturile agricole calamitate de secetă înființate în primăvara anului 2024, s-au înregistrat peste 220.000 de procese-verbale de calamitate, pentru o suprafață de peste 1,7 milioane ha calamitată de seceta pedologică, din care peste 1,3 milioane ha cu grade de calamitare cuprinse între 70% și 100%.
OUG despăgubiri secetă: Pentru ce suprafață primiți ajutorul de 1.000 lei/ha!
Fermierii care au depus încă din timpul verii solicitări către primării pentru a le fi constatate pagubele și au procese verbale pentru culturi agricole calamitate trebuie să depună acum la Direcția Agricolă un dosar care să conțină cererea de plată pentru despăgubiri de secetă, însoțită de mai multe documente: