O parte din fermierii români nu vor primi deloc despăgubiri de secetă, iar alții vor primi mai puțini bani, deși au avut culturile agricole grav afectate și pierderi de producție însemnate din cauza secetei în acest an.
OUG despăgubiri secetă 120/2024, în vigoare din 15 octombrie, stabilește cine sunt beneficiarii ajutorului de 1.000 lei/ha și care sunt fermierii români afectați de secetă în perioada septembrie 2023 – august 2024 care nu vor primi despăgubiri de secetă.
Ordonanța de Urgență 120/9 octombrie 2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023-august 2024 prevede că beneficiarii schemei de ajutor sunt producătorii agricoli care au înființat culturi agricole în toamna anului 2023 și/sau în primăvara anului 2024, plante perene, plantații pomicole, vii, prevăzute în anexa nr. 1, și care dețin procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru culturile/suprafețele agricole care au fost calamitate de seceta pedologică în procente mai mari de 30% și până la 100% inclusiv, respectiv:
a) producători agricoli persoane fizice;
b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către PFA, II și IF, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;
c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, societățile agricole organizate în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare, societățile comerciale organizate în conformitate cu dispozițiile Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, grupurile și organizațiile de producători recunoscute potrivit Ordonanței Guvernului nr. 37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările și completările ulterioare, cooperativele agricole organizate în conformitate cu dispozițiile Legii cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.
ULTIMA ZI PENTRU CERERE DESPĂGUBIRI DE SECETĂ: 29 OCTOMBRIE! ACTE NECESARE!
Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă pot primi despăgubiri de secetă dacă:
- a) dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit conform modelului prevăzut în Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR 97/63/2020, cu modificările și completările ulterioare, pentru culturile agricole și suprafețele calamitate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023-august 2024;
- b) suprafața culturii calamitate reprezintă un procent de calamitare mai mare de 30% și până la 100% inclusiv din suprafața aferentă culturii declarate în cererea eligibilă 2024;
- c) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, cu cererea de plată 2024;
- d) nu sunt în dificultate în sensul prevăzut la art. 3 lit. d), cu excepția beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de seceta pedologică manifestată în perioada septembrie 2023 – august 2024 și este dovedită prin procesele-verbale prevăzute la lit. a), cu procente de calamitare mai mari de 30% și până la 100% inclusiv.
Pentru culturile agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023-august 2024, suprafața calamitată pentru care se acordă grantul, menționată în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, nu poate fi mai mare decât suprafața aceleiași culturi declarată la APIA în cererea de plată 2024.
Fermieri excluși de la plată despăgubiri de secetă
Schema nu se aplică beneficiarilor care au obținut un ajutor ilegal anterior declarat incompatibil cu piața internă printr-o decizie a Comisiei Europene, atât timp cât ajutorul ilegal nu este rambursat sau plătit într-un cont cu destinație specială, reprezentând valoarea totală și dobânzile aferente ajutorului ilegal și incompatibil cu piața internă.
Cu alte cuvinte, fermierii care au primit un ajutor de stat necuvenit nu vor primi despăgubiri secetă până nu rambursează statului banii încasați fără drept, cu tot cu dobânzi.
De asemenea, pentru fermierii care au un contract de asigurare agricolă pentru secetă și/sau sunt beneficiari ai intervenției DR-31 – Contribuții financiare la plata primelor de asigurare din Planul național strategic (PNS) 2023-2027 pentru primă de asigurare la secetă, despăgubirea primită de la societăți de asigurare calculată per hectar, însumată cu suma plătită ca despăgubiri de secetă nu poate depăși 80% din cheltuielile eligibile menționate pentru fiecare cultură stabilite prin OUG despăgubiri secetă; în caz contrar, beneficiarii restituie contravaloarea sumei care reprezintă depășirea în cauză, cu plata dobânzii aferente pieței.
În cazul fermierilor care sunt asigurați contra secetei, inclusiv al celor asigurați care sunt și beneficiari ai intervenției DR-31 – Contribuții financiare la plata primelor de asigurare din Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027 pentru primă de asigurare la secetă, care au încasat sume de la societăți de asigurare reprezentând despăgubiri pentru secetă calculate per ha anterior datei de depunere la DAJ a cererilor de solicitare a grantului, aceștia sunt obligați să menționeze în cererile de plată, la secțiunea Declarații și angajamente, sumele primite de la societățile de asigurare, iar DAJ verifică îndeplinirea condițiilor de eligibilitate și stabilesc, după caz, sumele cuvenite fermierilor ca despăgubiri de secetă, efectuând plățile către aceștia, sau sumele de restituit cu plata dobânzii aferente pieței.
DAJ va solicita informații de la societăți de asigurare privind cuantumul sumelor totale, pe culturi și hectar, primite sau de primit de către beneficiari, iar în baza declarațiilor date de beneficiari cu privire la sumele primite de la societăți de asigurare potrivit secțiunii Declarații și angajamente din cuprinsul cererii de solicitare a ajutorului acordat ca despăgubiri de secetă, DAJ stabilesc sumele de restituit și comunică în scris beneficiarilor decizia cu obligațiile acestora privind sumele de restituit.
OUG 120/2024 pentru acordarea de despăgubiri de secetă prevede, de asemenea, că în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a OUG, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pune la dispoziția fiecărei DAJ datele și informațiile rezultate din interogarea bazei de date AFIR cu beneficiarii care sunt deținători ai unui contract de asigurare pentru secetă și/sau sunt beneficiari ai intervenției DR-31 – Contribuții financiare la plata primelor de asigurare din Planul național strategic (PNS) 2023-2027 pentru primă de asigurare la secetă.
Cheltuieli eligibile la principalele culturi agricole pentru care se acordă despăgubiri de secetă
Despăgubirea primită de la societăți de asigurare calculată per hectar, însumată cu suma plătită ca despăgubiri de secetă nu poate depăși 80% din aceste valori.
Cheltuielile eligibile la principalele culturi agricole afectate de seceta pedologică conform proceselor-verbale de calamitare, cuprinse în Tehnologiile-cadru la culturi recolta 2023-2024 realizate de către Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală, sunt:
- a) grâu, triticale, secară – 4.330,50 lei/ha;
- b) orz, orzoaică, ovăz – 4.505,50 lei/ha;
- c) rapiță – 4.805,40 lei/ha;
- d) mazăre – 6.881,80 lei/ha;
- e) porumb – 4.411,20 lei/ha;
- f) floarea-soarelui – 4.113,50 lei/ha;
- g) soia – 4.513,50 lei/ha;
- h) sfeclă de zahăr – 9.885,50 lei/ha;
- i) sorg – 5.531,60 lei/ha;
- j) vii – 29.409,00 lei/ha;
- k) pomi fructiferi – 25.587,00 lei/ha.
Câți fermieri au solicitat subvenții pentru asigurări agricole
Potrivit datelor AFIR, din 2 august până pe 18 octombrie 2024, peste 6.200 de fermieri au solicitat subvenții pentru asigurări agricole pe submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor din PNDR 2020.
Cum se calculează ajutorul acordat ca despăgubiri de secetă pentru fermierii români ale căror culturi agricole au fost calamitate de secetă în perioada septembrie 2023-august 2024:
OUG despăgubiri de secetă: Pentru ce suprafață primiți ajutorul de 1.000 lei/ha!
Potrivit MADR, peste 16.000 de producători agricoli au solicitat încheierea de procese-verbale de calamitate pentru culturi înființate în toamna anului 2023, pe baza cărora por solicita despăgubiri de secetă, pentru o suprafață de peste 319.000 ha a fost calamitată de seceta pedologică, din care peste 146.000 ha cu grade de calamitare cuprinse între 70% și 100%.
Pentru culturile înființate în primăvara anului 2024, s-au înregistrat peste 220.000 de procese-verbale de calamitate, pentru o suprafață de peste 1,7 milioane ha calamitată de seceta pedologică, din care peste 1,3 milioane ha cu grade de calamitare cuprinse între 70% și 100%.
Din cauza secetei, fermierul constănțean Răzvan Vîlcu a recoltat, anul acesta, doar 230 kg/ha de mazăre, iar la floarea soarelui estima o producție de maximum 500-600 de kilograme la hectar, de pe 550 de hectare: