Modificări despăgubiri secetă! Ministerul Agriculturii a modificat ordinul privind modul de calcul și termenele pentru despăgubirile de secetă pe care fermierii le vor primi în acest an.
Pe 26 iulie 2024 a intrat în vigoare Ordinul 293/123/2024, publicat în Monitorul Oficial 734 din 26 iulie 2024, pentru modificarea și completarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.
Regulamentul din 2020 fusese modificat tot în luna iulie a acestui an, prin Ordinul 271/112/2024:
Cum se calculează PAGUBELE pentru culturile agricole CALAMITATE de SECETĂ!
Principala modificare în modul de calcul pentru despăgubiri secetă este faptul că a fost eliminiată raportarea la producția medie pe 5 ani anteriori obținută de fermieri.
Prin noul ordin, Anexa nr. 4, care stabilește modelul de PROCES-VERBAL de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, se modifică astfel:
Suprafața calamitată (ha) (Coloana 5) se stabilește prin măsurare/determinare de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole.
Procent calamitare (%) (Coloana 6) se determină de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole prin aplicarea următoarei formule de calcul:
Procent calamitare (%) = Suprafața calamitată (ha)/Suprafața declarată conform cerere plată APIA (ha) x 100
Coloanele care cuprindeau evaluarea nivelului producției pe suprafața calamitată (kg/ha) (Coloana 6 în Ordinul 271/112/2024) – care se făcea de către Comisia de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, conform Normelor tehnice de evaluare a producției pentru fiecare cultură calamitată și producția medie pe 5 ani anteriori (Coloana 7) au fost eliminate din noul Ordin 293/2024 privind modul de calcul pentru despăgubiri secetă.
În procesul verbal de calamitate vor fi înscrise, de asemenea:
1. Stadiul de dezvoltare a culturilor la data constatării pagubelor;
2. Aspecte de vătămare (dăunare);
3. Măsuri aplicate de către producătorul agricol pentru reducerea sau limitarea pagubelor;
4. Detalierea situației existente la momentul constatării, cu referire la suprafețele aflate în perimetrul irigabil, respectiv cât din suprafața calamitată este situată în perimetrul irigabil (ha).
Ce se întâmplă cu înștiințările depuse deja de fermieri la primării
Noul Ordin 293/123/2024 pentru despăgubiri secetă mai prevede că:
(1) Prevederile prezentului ordin se aplică inclusiv pentru înștiințările utilizatorilor de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), ale căror suprafețe cu culturi agricole înființate în primăvara anului 2024 au fost calamitate, depuse și aflate în curs de soluționare la data intrării în vigoare a prezentului ordin.
(2) Prevederile prezentului ordin se aplică inclusiv pentru procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole înființate în primăvara anului 2024, care au fost încheiate anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, la solicitarea utilizatorilor de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), care au depus înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află terenul.
Noi termene pentru întocmirea proceselor verbale de calamitate
De asemenea, sunt stabilite noi termene pentru depunerea înștințărilor la primării, întocmirea proceselor verbale și centralizarea datelor privind culturile agricole calamitate pentru care fermierii vor primi despăgubiri secetă în 2024.
Pentru anul 2024, utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost calamitate în procent de peste 30%, depun înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel târziu la data de 1 august inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 august inclusiv pentru celelalte culturi agricole.
În vederea întocmirii proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, comisiile de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se pot completa cu noi comisii de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole din care fac parte reprezentanți desemnați din cadrul administrației publice locale, un reprezentant al direcției pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București și un reprezentant al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) sau un reprezentant al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), după caz.
Pentru anul 2024, procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august inclusiv pentru culturile agricole înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 15 septembrie inclusiv pentru celelalte culturi agricole și se comunică prin grija secretariatelor comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole comitetului local pentru situații de urgență, iar după semnarea de către președintele comitetului local pentru situații de urgență secretariatele transmit câte un exemplar membrilor comisiilor și producătorului agricol.
Pentru anul 2024, rapoartele de sinteză pentru despăgubiri secetă se întocmesc până cel târziu la data de 2 septembrie inclusiv pentru culturile înființate în toamnă, respectiv până cel târziu la data de 27 septembrie inclusiv pentru celelalte culturi agricole și se comunică în termen de 3 zile lucrătoare de la datele menționate anterior instituției prefectului, consiliului județean și Centrului operativ pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Ministrul Barbu: Toți fermierii vor primi despăgubiri secetă în mod egal
”În ordinul de ministru pe care l-am modificat (Ordinul 293/123/2024 -n.red.) vreau să fac un anunț foarte clar: toți fermierii vor primi în mod egal despăgubirile pentru toată lumea, nu cum erau înainte pe acele formule prin care nu se înțelegea dacă primești 70% sau 30% sau 50%. Acum e clar: toți fermierii vor primi în mod egal despăgubiri”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Agro TV.
Acesta a adăugat că, potrivit datelor MADR, în momentul de față ar fi 298.000 ha cu culturi de toamnă și cca. 2 milioane ha cu culturi de primăvară calamitate de secetă, pentru care fermierii vor primi despăgubiri secetă în cuantum de până în 250 euro/ha (pentru un procent de calamitate de 100% -n.red.).
”Avem o situație foarte clară la Ministerul Agriculturii pe culturile înființate pe fiecare unitate administrativ-teritorială. Știm județele unde 90% din culturi sunt afectate, decât acolo unde funcționează sistemele de irigații și sunt irigate, nu sunt probleme de secetă. Deci am făcut o estimare și cred că undeva la 2 milioane vom avea afectate pentru culturile de primăvară”, a mai spus precizat ministrul Florin Barbu.
Ce calcule a făcut ministrul Agriculturii: Vom avea o producție de 14 milioane de tone de porumb!