”Nu o zic cu răutate, dar măsurile de agromediu la care ne obligă APIA chiar sunt un fiasco. La mazăre, cultură cerută cu atâta aplomb și ardoare de APIA, am recoltat doar 230 de kilograme la hectar”, afirmă fermierul constănțean Răzvan Vîlcu.
Ferma pe care acesta o administrează, Prodvil Agro SRL, exploatează 2.200 hectare cu culturi arabile în sistem convențional, în comuna Peștera din județul Constanța.
”Obligativitatea APIA de a crea o structură bună în sol prin folosirea plantelor fixatoare de azot – mazăre, lupin, sorg, muștar, soia, măzăriche, ghizdei etc. – este un adevărat fiasco.
Producțiile sunt foarte, foarte mici, 150-500 de kilograme pe hectar, în condițiile în care ANAF a declarat anul acesta culturile de mazăre și porumb ca fiind unele de risc maxim și fermierii vor fi extra-impozitați, sau după un algoritm știut doar de cei de la ANAF, dacă declară culturi cu deficit, care nu realizează venit”, explică Răzvan Vîlcu.
Citește și:
Noi condiții plată înverzire 2024: Cum luați subvenția de 73 euro/ha!
Anul acesta, fermierul constănțean a recoltat doar 230 kg/ha de mazăre, de pe 30 de hectare. La orz a obținut, în medie, 6.200 kg/ha și la grâu – 5.700 kg/ha, de pe 850 ha.
Floarea soarelui are 550 hectare în 2024. ”Preconizez o producție de maximum 500-600 de kilograme la hectar.
Porumbul au început deja fermierii să-l toace, mai lasă doar 5% pentru comisiile de evaluare a pagubelor de la direcția agricolă.
Nu mai zic de incendii de vegetație, miriști, lanuri. În vara asta au fost câte trei, patru incendii pe zi, pe comună”, afirmă fermierul constănțean.
De unde dăm arenda pe terenurile pârloagă, dacă nu semănăm nimic?
”O altă măsură marca APIA este lăsarea a 5% din suprafața fermei ca teren pârloagă (GAEC 8 -n.red.). De unde dăm arenda pe aceste terenuri, dacă nu semănam nimic? Cum se stabilește impozitul de tip reținere/stopaj la sursă pe aceste suprafețe?”, întreabă, retoric, Răzvan Vîlcu.
Măsurile de agromediu poluează mediul!
Acesta mai afirmă că ”măsurile de agromediu (ZIE) și ecoschema PD4 sunt niște măsuri menite să polueze mediul”.
”Semănăm ZIE în speranța încorporării plantelor în teren la o înălțime de 20-40 cm, dar nu răsar, pentru că nu este apă! De ce ne ne mai obligă APIA să le semănăm, dacă nu răsar?”, explică fermierul constănțean.
”Toate combinele mele recoltează împreună 120-130 de hectare pe zi”, ne spunea, în primăvară, Răzvan Vîlcu: